Misschien heb je er weleens over gehoord: “Mantra’s zingen”, ook wel ‘Kirtan’ genaamd. Het is een eeuwenoude traditie uit de oude hindoestaanse cultuur en komt uit de Tantra-traditie. Een mantra bestaat uit enkele woorden (of soms één enkel woord) en wordt herhaald om een in een meditatieve staat te komen. Een actieve meditatie zou je kunnen zeggen. Ideaal voor hij die niet stil kan zitten, zoals ik zelf. Voor mij persoonlijk kom ik dan ook sneller in de staat van helder bewustzijn dan “gewoon” mediteren.
Mantra betekent letterlijk het overstijgen van de geest(mind), de transcendentie van de mind. Man betekent mind, en Tra betekent transcendentie. Er zijn verschillende mantra’s met verschillende betekenissen. Er wordt gezongen voor zogenaamde goden, namen die staan voor een kwaliteit die te vinden is in ons universum en meestal ook in onszelf. Ik geloof overigens dat wij onderdeel zijn van het universum en gaat het dus altijd over iets onszelf. Enkele namen te noemen zijn Shiva, Kali, Ganesha, en deze namen hebben ook weer veel synoniemen die soms net weer subtiel een andere betekenis kunnen hebben. Bij het zingen zing je dus bijna altijd voor jezelf, om bepaalde kwaliteiten in jezelf te bekrachtigen of uit te nodigen. De kracht van intentie heeft dan ook veel invloed op het effect van het zingen. Tenslotte gaat het natuurlijk altijd om intentie.
Van oorsprong is het zo dat er een leider is die de mantra leidt waarna de groep dit herhaalt, en zo een uitwisseling van geven en nemen ontstaat in het zingen. Dit heet call & response. Het mantra zingen van de laatste decennia heeft zich ontwikkeld tot samen, tegelijkertijd, zingen met een groep mensen waarbij men vaak in een cirkel zit. Persoonlijk vind ik beiden manieren fijn en vind ik het ook mooi om soms met mannen en vrouwen om en om te zingen. Soms beginnen we met call & response en later kiest een ieder voor zichzelf of hij met de call meezingt, of met de response. Zelf ben ik voorstander van oosten combineren met westerse wijzen, het samenbrengen van stijlen en culturen.
Traditioneel gezien wordt het zingen begeleid met het harmonium, een veel gebruikt instrument uit India (uitgevonden in Engeland). De Tabla en de Dholak worden veel gebruikt als drum vanuit traditie. Maar ook met gitaar en andere westerse instrumenten wordt Kirtan begeleid tegenwoordig. Ook is er niet één stijl, zoals de traditionele wijze uit India, die toch wel heel anders klinkt dan de tegenwoordige westerse wijze, wat soms kan worden gecombineerd met andere muziekstijlen zoals rock, pop, hiphop, of soul. Zelf dansmuziek is soms verrijkt met bekende mantra’s. En niet alleen in cirkels wordt mantra’s gezongen, maar ook in de vorm van concerten, met honderden, en soms duizenden mensen in een zaal.
Waarom zou je Mantra’s zingen?
Mantra’s zingen is meer dan alleen zingen. En ook meer dan alleen meditatie. Het zingen van Mantra’s heeft vele kleuren en kan e.e.a. losmaken in ons. Zo zijn er voor verschillende aspecten van de mens en het leven, mantra’s met verschillende betekenissen.
Zoals eerder genoemd zijn er verschillende namen om voor te zingen en heeft elke naam een krachtige betekenis en representeert deze ook weer een kwaliteit in ons als mens. Door deze naam te zingen, met volle aandacht, nodigen we deze kwaliteit (nog meer) in onszelf uit. Zo kun je zingen voor stukken die jou niet meer dienen (stukken van het ego als schuldgevoelens, schaamte, boosheid, angst, weerstand, etc. en kun je deze transcenderen tot licht en liefde om weer/meer bij de bron te komen, de essentie. Dat wat we werkelijk zijn.
Mantra’s zingen kan confronterend zijn, net als meditatie of elke andere wijze van spirituele zelfontwikkeling. En tevens kan het feestelijk zijn, extatisch, bevrijdend, verruimend en nog zoveel meer. Voor mij is het thuiskomen in mezelf, en soms vraagt dat eerst om enkele stukken aan te kijken in mezelf, waarnaar verlichtende toon van bevrijding spreekt.
Mantra zingen opent het keelchakra
Zingen opent ook het keelchakra en als je lang genoeg zingt, afhankelijk van welke mantra’s, opent het ook je andere chakra’s. Het ontwikkelt je stem (dit is een mooie bijkomstigheid, maar zeker niet de hoofdreden), en hoe meer je zingt, hoe meer je ook zult merken dat je keel zich meer opent. Zelf merk ik dat ik in het dagelijks leven ook makkelijker mijn stem laat horen sinds ik zing, dat ik mezelf vaker en makkelijker uitspreek, hoe lastig dit soms ook kan zijn, nog steeds...
In de docufilm ‘Mantra: Sounds Into Silence’ doet men wetenschappelijk onderzoek en toont men aan dat het zingen (of reciteren van woorden) een zeer positief effect heeft op het menselijk brein, en dat bij langer dan 20 minuten zingen bepaalde gebieden van het brein worden geactiveerd waar dat in het dagelijks leven vaak lastig te verwezenlijken is. Het heeft dus veel positieve effecten, op lichaam, geest en ziel.
En alsof het bovenstaande nog niet genoeg is, is zingen in een groep zeer verbindend, gaan de harten vaak open en ontstaat er een groot veld van Liefde tussen de mensen die zingen, en spreekt men vaak van een natural high die de geest tot rust krijgt, waardoor je potentie meer voelbaar is, alles is scherper, voelt verfijnder en het brengt je dichterbij jezelf na een enige poos zingen. Goddelijk, is het woord wat voor mij de lading niet dekt, maar wat wel in de buurt komt ;)
Belangrijk om te weten, om te kunnen mantra’s zingen heb je geen ervaring nodig en hoef je niet “mooi” te kunnen zingen. Het gaat uiteindelijk om de expressie, het effect wat het heeft. En niemand verwacht dan ook dat je eerst zangles hebt gehad voor je eraan begint.
Met de gedachte dat ik niet kon zingen ben ik het sinds 2016 blijven doen en ben ik gaan merken dat mijn stem zich ontwikkelt, en het hierdoor steeds leuker is geworden en waarschijnlijk gaat worden in de toekomst. Vooral omdat ik er heel veel plezier aan beleef.
Zingen, is het klinken van de Ziel, die wilt worden gehoord. Ik wens iedereen dit gevoel van bevrijding toe.