Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Monday 17 July 2023

Een handpan, een instrument om je hart mee te veroveren

Een handpan is een percussie-instrument dat bestaat uit een concave metalen schaal met meerdere toonvelden en een centrale noot, ook wel bekend als de "Ding". En het gat aan de onderkant, die we de “Gu” noemen. Het instrument wordt bespeeld door met de handen op de verschillende toonvelden te tikken, waardoor een resonant en melodisch geluid ontstaat. Het heeft zijn oorsprong in de vroege jaren 2000 in Zwitserland en is geïnspireerd door de steeldrum uit Trinidad en Tobago. De handpan is relatief jong, maar heeft snel aan populariteit gewonnen, vooral onder bewuste muziekliefhebbers.

Het geluid van de handpan is warm, rustgevend en harmonieus, waardoor het vaak gebruikt wordt voor meditatieve doeleinden, therapeutische sessies, yoga- en meditatiepraktijken. Het instrument nodigt uit tot ontspanning, introspectie en het creëren van een kalme en serene sfeer. Hoewel de traditionele handpan voornamelijk noten aan de bovenkant had, wordt er tegenwoordig geëxperimenteerd met het plaatsen van noten op zowel de bovenkant als de onderkant van het instrument, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het creëren van verschillende klankkleuren en melodieën.

Waar start je jouw handpan avontuur

Als de klank van de handpan jouw raakt is de weg naar een eigen instrument veel makkelijker dan je denkt. Er zijn vele workshops en spelers door het hele land. Belangrijk is dus om te weten te komen welke stemming bij jou past. Elke stemming heeft een unieke combinatie van tonen en intervallen, waardoor verschillende klankkleuren en emoties ontstaan. Een lage mysterieuze mineur stemming voor meditaties, of een hoge open majeur stemming voor vrolijkheid en energie. Door te experimenteren met verschillende stemmingen kunnen spelers hun gewenste geluid en sfeer ontdekken, en hun eigen muzikale stijl ontwikkelen. Daarnaast maakt het hebben van verschillende stemmingen het mogelijk om harmonieus samen te spelen met andere instrumenten en muzikanten.

Jouw stijl en stemming ontdekken kan door middel van workshops, concerten bezoeken op festivals door het hele land waar het luisteren en bespelen van de handpan wordt aangeboden. Hier heb je kans dat jij jouw eigen handpan tribe ontmoet waar jij jouw muzikale reis mee start. Wist dat er een Nederlands handpan festival is?

DUTCH HANDPAN FESTIVAL

We zijn ongelooflijk enthousiast om de tweede editie van het Dutch Handpan Festival te organiseren! Als je vorig jaar aanwezig was op ons eerste festival, heb je de magie, vreugde, gemeenschap en inspiratie met ons ervaren... Met die fantastische herinneringen in ons achterhoofd kunnen we niet wachten om de gemeenschap opnieuw bij elkaar te brengen. Het wordt een evenement vol verwondering, muzikaliteit en verbondenheid.

Op 19 augustus vindt het Dutch Handpan Festival plaats bij Treehouse Amsterdam. Meer info

Geniet van een dag vol prachtige handpanmuziek op ons festival, met optredens van gerenommeerde artiesten zoals Malte Marten, Kabecao, Jeremy Nattagh, Amy Naylor, Couple Positive, Panne Dua & Kooffeey, Wasim Arslan en meer. Tijdens het festival kun je ook onze shop bezoeken voor speciale deals voor handpanliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar je eerste handpan of een tweede wilt toevoegen aan je collectie, dit is de plek om je kans te grijpen! Het festival biedt ook een scala aan heerlijk eten, waaronder veganistische gerechten en lokaal geproduceerde biologische frisdranken. Dit evenement is een geweldige gelegenheid om de handpangemeenschap te ontmoeten, te genieten van prachtige muziek en nieuwe vaardigheden te leren.

18 augustus - Beginner Masterclass met Amy Naylor Voor degenen met al wat speelervaring die geïnspireerd willen worden door de bekendste YouTube-docent en fantastische muzikant, Amy Naylor. Amy is wereldwijd bekend vanwege haar uitgebreide lesvideo's en haar populariteit. Laat je inspireren en groei in je spel met Amy.

20 augustus - Intermediate/Advanced Masterclass met Kabecao Kabecao behoort tot het allerhoogste niveau. Zijn betoverende, nauwkeurige handpanspel heeft de handpangemeenschap wereldwijd geïnspireerd sinds zijn video's viraal gingen in 2013. Het is een grote eer en een bijzondere kans om een volledige dag met Kabecao in een ruimte te zitten en te leren van de grootmeester zelf. Meer informatie: Dutch Handpan Festival 2023

Wie zijn wij

Handpan Studio Amsterdam – Start jouw handpan reis van A tot Z

Handpan Studio Amsterdam is opgericht door Deniz Kavafoglu en Joris Cohen, twee handpanmuzikanten die elkaar ontmoetten tijdens optredens op het Museumplein in Amsterdam. Hun partnerschap wordt gekenmerkt door vriendschap, muzikale verbinding en hun passie voor de handpan. Met meer dan tien jaar ervaring in de handpanwereld hebben ze veel mooie verhalen te delen. Muziek heeft een speciale plek in hun hart en leven, en ze hebben vrede gevonden in de bruisende samenleving door middel van muziek. Nu willen ze de schoonheid van het spelen van de handpan met anderen delen. In 2020 hebben ze Handpan Studio Amsterdam opgericht, de eerste handpanschool in Nederland. Ze hebben ook hun eigen handpanmerk ontwikkeld, genaamd Mokum Pan. Via dit platform streven ze ernaar om mensen kennis te laten maken met de betoverende wereld van creativiteit en muziek. Handpan Studio biedt een comfortabele omgeving voor zowel ervaren spelers als nieuwkomers om hun eigen handpan-avontuur te beginnen en ondersteunt hen in hun muzikale reis. Hun droom is werkelijkheid geworden, en ze hopen anderen op dezelfde manier te inspireren zoals ze zelf geïnspireerd zijn. Naast hun hebben ze een prachtig team met docenten die elk hun eigen kracht hebben in verschillende muziekstijlen.

Raak geïnspireerd op het Dutch Handpan Festival of meld je aan bij 1 van onze handpan workshop op verschillende plekken van Nederland en Belgie, en start jouw avontuur!

Geschreven door Deniz Kavafoglu

Handpan Studio

Hét handpan centrum van Nederland, met eigen gemaakte instrumenten voor verhuur en verkoop, festivals, workshops en concerten.

Bekijk profiel
Jouw passie, onze instrumenten.
Sunday, 26 May. om 13:00
Gendt - Gelderland: Introductie Workshop Handpan
Handpan Studio
Muziekles Handpan Klankreis
Sunday, 05 May. om 11:00
Amsterdam: Introductie Workshop Handpan
Handpan Studio
Klankbad Handpan Muziekles
Sunday, 19 May. om 11:00
Amsterdam: Introductie Workshop Handpan
Handpan Studio
Klankbad Handpan Muziekles
Sunday, 19 May. om 10:00
Handpan & Klankschalen in Yoga & Meditatie - Breda
Handpan Studio
Handpan Muziekles Klankschalen
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl