Tantra, een onderwerp dat steeds populairder lijkt te worden. Op televisie kunnen ze er wat van, maar ook in spirituele gemeenschappen is dit een grote gedeelde passie. Helaas heeft tantra bij nieuwkomers te maken met het vooroordeel dat het alleen over het seksuele aspect gaat. We zijn benieuwd naar de diepere betekenis van tantra en daarom introduceren we Wendy, de eigenaar van Bliss Your Body. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van tantra, de diepere betekenis en hoe dit bijdraagt aan een bewuster leven.
Hoe ben jij in de wereld van Tantra terechtgekomen?
Dat is alweer zo’n 18 jaar geleden. In die tijd wilde ik minder in mijn hoofd zitten en meer in contact met mijn lichaam komen. Ik wilde meer gaan voelen, al wist ik niet precies hoe dat dan zou zijn. Verder had ik het idee dat er op het gebied van seks toch ‘meer’ moest zijn dan wat ik tot dan toe had ervaren en dat tantra me daar vast wat over kon leren.
En wat gebeurde er toen?
In de jaren die volgden, deed ik heel veel tantra-retreats. En ik kreeg wat ik zocht. Ik kwam meer en meer in contact met mijn lichaam, ging meer voelen en ontdekte allerlei nieuwe dingen op het gebied van seksualiteit. Ik ging meer genieten en kwam, letterlijk en figuurlijk, beter in mijn vel te zitten.
Toch kwam ik er op een gegeven moment achter dat tantra niet alleen maar gaat over leuker, lekkerder, fijner.
Waar komt het dan op neer? We zijn benieuwd!
Van oorsprong is tantra een spiritueel pad waarin genieten van aardse zaken (lekker eten, vrijen, massage…) zeker welkom is. Dat is geen vanzelfsprekendheid: er zijn genoeg spirituele stromingen die je juist vragen om al het ‘wereldse’ te overstijgen. Tantra is daarin dus anders.
Tegelijkertijd kent tantra ook een diepere laag: het doorzien van de illusie dat jij “een afgescheiden ik” bent en te ontdekken dat alles in feite onderdeel is van één groot bewustzijnsveld. Deze ‘zelfrealisatie’ is de kern van tantra. Hoezeer we ook mogen genieten van het leven, uiteindelijk dienen we ons te realiseren dat al het tastbare tijdelijk en vergankelijk is, maar dat er een diepere laag is waarop alles met elkaar verbonden is, waar alles één is.
Tantra biedt je allerlei (meditatie-)technieken waardoor je steeds vaker en langer in dit ‘non-duale gewaarzijn’ kunt rusten. Op die plek is er acceptatie, rust, liefde en overgave. Er hoeft niet meer gestreden te worden om dingen te krijgen of weg te houden, je bent simpelweg met dat wat er is of wat er niet is. In sommige spirituele stromingen wordt de term ‘verlichting’ gebruikt, in tantra houden we het iets aardser, met de termen ‘ontwaken’ en ‘bevrijding’.
Kenmerkend voor tantra is dat meditatie hier niet alleen ‘stil op een kussentje zitten’ is, maar dat alle onderdelen van het leven als meditatie (bewust) beleefd kunnen worden. Dat betekent dat we in workshops bijvoorbeeld ook aan dans, lichaamswerk, ademwerk en aanraking doen en met rituelen en ceremonies werken. Tantra is dus echt een heel dynamisch spiritueel pad.
Wauw, dat klinkt goed. Hoe ben je dan tot Bliss Your Body gekomen?
Mijn eerste workshops ontstonden eigenlijk als vanzelf toen mijn boekje ‘Coole seks, relaxte liefde’ uitkwam. Dat was in 2010. Dit was een boekje voor jongeren over seksualiteit, geschreven vanuit de visie van neo-tantra. Die eerste workshops waren op de doelgroep van dat boekje gericht, dus op jonge mensen en ze gingen ook vooral over een tantrische beleving van seksualiteit. Dat thema verbreedde zich echter al snel en ook de doelgroep qua leeftijd breidde zich verder uit.
Daar waar het begon met korte avondworkshops, kwamen daar al snel dagworkshops bij, gevolgd door korte cursussen, losse retreats en uiteindelijk nu al weer 7 jaar ook de Intensive Tantra Training van een half jaar. Die training bestaat uit drie retreats bij elkaar en is bedoeld voor wie echt alle aspecten van tantra wil ervaren.
Overigens is er nooit een businessplan of überhaupt een plan geweest van waar ik naartoe wilde. Geheel in tantra-stijl heeft Bliss zich mogen ontvouwen precies zoals het wilde gebeuren. Ik heb daarbij vooral mijn intuïtie gevolgd - en oké, ik heb ook gewoon heel hard gewerkt - en dat blijf ik ook doen.
Wat maakt Bliss volgens jou speciaal?
Wat Bliss speciaal maakt is volgens mij onze nuchtere aanpak met een jonge, dynamische stijl. Ook weten mensen dat er bij ons een veilige sfeer heerst, dus dat er geen ‘rare’ dingen gebeuren. Verder werken we bij Bliss dus intussen niet alleen meer vanuit neo-tantra (denk aan dans, contactoefeningen, massage), maar betrekken we in de langere trainingen ook de visie van klassieke tantra's. Zo combineren we de luchtigheid van westerse neo-tantra met de diepgang van klassieke, oosterse tantra.
Hoewel ik 12 jaar lang de meeste workshops, cursussen en trainingen zelf heb gegeven, is dat intussen niet meer zo. Ik heb nu een mooie groep co-trainers om mij heen die affiniteit voelen met een bepaalde doelgroep: vrouwen, queer of jongeren. Ook geef ik level 1 van de diepgaande training, de Intensive niet meer alleen zelf. Zo kan Bliss een hele diverse en groeiende groep mensen bereiken.
Wat is jouw wens voor de toekomst omtrent tantra?
Mijn wens is dat het over een paar jaar net zo gewoon is om aan ‘tantra’ te doen dan als het is om yoga of mindfulness te doen. Tantra heeft te maken met een enorm stigma dat het ‘iets raars met seks is’ en het voelt als mijn missie om de ware kant van tantra te laten zien.
Tantra heeft namelijk een unieke combinatie te bieden van wat veel mensen op dit moment zoeken: aan de ene kant spiritualiteit, zingeving en diepgang en aan de andere kant mogen genieten van het leven, actief met het lichaam bezig zijn en met beide benen op de grond staan.
Je bent van harte welkom om een keer bij Bliss aan tantra te komen proeven!
Klik hier voor het aanbod van Bliss Your Body op Hipsy.