Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Thursday 18 November 2021

Wat is een mannencirkel en wat kan het je brengen?

Een mannencirkel is een samenkomst van mannen, waarbij er gedeeld (gesproken) wordt over hoe je voelt, wat er gaande is in je of waar je tegen aanloopt op dit moment in je leven. De cirkelvorm staat voor de gelijkwaardigheid.

Zodra je voelt dat je wilt delen neem je de talkingstick (praatstok) en ga je delen, gewoon dat wat er op dat moment gedeeld wilt worden. De andere mannen zijn aanwezig en luisteren.

Zo kan er gedeeld worden over de relatie met je partner, hoe je je voelt op het werk, wat je tegenkomt met je moeder, het opvoeden van je kinderen en hoe je je voelt op dit moment in deze groep mannen. Misschien voel je wel spanning, angst, schaamte of kracht. Alles mag en wil gedeeld worden!

Als de man klaar is met delen zeg je vaak een woord, zoals aho, of geef je een seintje, om aan te geven dat je klaar bent met delen. Dan andere mannen antwoorden met een woord of een sein dat ze dat man gehoord hebben.

Na het delen kan het zijn dat er ook ruimte voor de andere mannen is om kort te reageren of opheldering te vragen over iets dat niet duidelijk was. Dit verschilt per mannencirkel. Daarna kan de volgende die het voelt gaan delen en zo ga je door tot iedereen de ruimte heeft gekregen om de talkingstick te nemen en te delen. Dit is in de kern van wat een mannencirkel is.

Je hebt gesloten mannencirkel (met een vaste groep) en open mannencirkels (voor iedereen toegankelijk). Er zijn mannencirkels die door 1 (of meerdere) persoon begeleid worden en mannencirkels die met de hele groep georganiseerd worden. Elke mannencirkel is uniek en doet het weer om hun eigen manier.

"Een mannencirkel heeft mij veel steun gegeven"

Een mannencirkel heeft mij heel veel gebracht. Op het begin vond ik het wel spannend. Zo'n grote groep verschillende mannen rond het vuur, op het moment dat ik nog in de nawee├źn zat van mijn depressie. Maar al snel voelde het ook heel prettig, een groep aanwezige mannen die echt naar elkaar luisteren. En er niet zijn om elkaar te bekritiseren, maar echt zijn om hun kwetsbaarheid te delen en om elkaar te bekrachtigen. Wauw!!

De mannencirkels hebben mij heel veel steun gegeven. Ze gaven mij het gevoel dat ik niet alleen was, niet alleen in het worstelen met lastige gevoelens in mezelf. Soms hielpen de mannen mij door een vraag te stellen na mijn delen, om nog dieper bij het gevoel te komen. Wat voel ik nu echt?

Het heeft me geholpen om mezelf uit te spreken, me te uiten, mijn verdriet toe te laten en mijn boosheid te laten stromen. Allemaal in de bedding van die groep aanwezige mannen!

De mannencirkels helpen mij om mijn kracht te voelen, om te staan, om te blijven en om te zijn met dat wat is.

Mannen! Dank voor jullie steun, jullie aanwezigheid en jullie kwetsbaarheid. Dank je wel, mannen!

Geschreven door Sam Boudewijns

De Oase Nieuwland

Voel je welkom op De Oase! "Een krachtplek die je uitnodigt om thuis te komen in jezelf"

Bekijk profiel
Verbinding met jezelf, anderen en de natuur
Friday, 22 Mar. om 16:00
4x 24 uur Avontuur van de Man
Man-Zijn Mannengroep, Mannencirkel, Mannenworkshops Den Haag
Mannen Workshops Mannencirkels Persoonlijk leiderschap
Friday, 15 Dec. om 19:30
Mannencirkel & spiritualiteit - thema "Overgave" (serie de roedel)
The Hague Brotherhood
Mannencirkels Mannen Workshops Festivals
Sunday, 10 Mar. om 10:00
Sexplore!
Mannenhart
Mannen Workshops Bewustzijnsontwikkeling Mannencirkels
Thursday, 09 May. om 10:00
Expeditie Wildeman
Mannenhart
Mannen Workshops Festivals Mannencirkels
Made with ♥ Copyright 2023 hipsy.nl