Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Monday 31 July 2023

Mannenfestivals: wat en waarom?

De eerste bij mij bekende festival-achtige activiteit voor mannen, was het mannenweekend van Compadres. Dit jaar vind in Bellingwolde alweer de 10e editie van The European Festival of Brotherhood plaats. In 2015 startte ik zelf met de organisatie van het Wildeman Festival dat van 2016 t/m 2019 jaarlijks in het Hemelvaartweekend plaats vond. Geïnspireerd door het Wildeman Festival ontstond in 2018 het Belgische Mannenfestival dat eind augustus voor de 6e keer plaats vindt. En vanuit de organisatie van het voormalige Wildeman Festival is in 2021 Mannenhart ontstaan van waaruit we dit jaar voor de derde keer Kamp Wildeman en het Free Man Festival organiseren. Dit Free Man Festival vindt van 1 tm 3 september plaats op Kasteel de Berckt in Baarlo. En Kamp Wildeman wordt jaarlijks in het Hemelvaartweekend op Landgoed De Zonnebloem in Winterswijk georganiseerd. Daarnaast konden of kunnen mannen dit jaar ook nog naar de eerste editie van Tribe en de tweede editie van het Mannenkracht Festival.

Kortom: er is inmiddels een ruim aanbod aan mannenfestivals in Nederland en België. Maar wat is eigenlijk kenmerkend voor deze mannenfestivals? En waarom zou je als man naar zo’n mannenfestival gaan?

Wat kan je op een mannenfestival verwachten?

Bij een festival krijgen de meeste mensen als eerste het beeld van een groter of kleiner muziekfestival, waarbij je op één of meer podia achtereenvolgens en/of parallel van verschillende optredens kunt genieten. Rondom de podia vind je dan over het algemeen food-trucks met comfort-food, kraampjes met merchandise van de optredende artiesten en pop-up bars waar je alcoholhoudende dranken kunt krijgen. Op dit soort festivals worden bovendien vaak ook de nodige andere stimulerende middelen gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat bij dit soort traditionele muziekfestivals vooral onze uiterlijke zintuigen geprikkeld en bevredigd worden.

Het meest kenmerkende voor de mannenfestivals die ik ken, is dat deze festivals niet gericht zijn op de bevrediging van uiterlijke zintuigelijke behoeften, maar op de innerlijke ontwikkeling van de deelnemers. Naast of in plaats van artiesten, kun je op deze festivals daarom een grote diversiteit aan workshopgevers en/of sessiegevers verwachten, die je als deelnemer met verschillende werkvormen ruimte en steun bieden voor heling en persoonlijke ontwikkeling. En in plaats van foodtrucks met comfort-food en alcoholische dranken vind je op deze festivals meestal één of enkele cateraars met goed biologisch, vegetarisch en/of veganistisch eten en alcohol-vrije dranken. Om een veilige bedding voor de innerlijke ontwikkeling van de deelnemers te waarborgen, is tijdens deze mannenfestivals het gebruik van alcohol en drugs meestal niet toegestaan.

Waarom zou je als man naar een bewustzijnsfestival gaan?

Sommige mannen moeten niets hebben van bewustzijnsontwikkeling. “Ik ben nu eenmaal wie ik ben”, zeggen ze dan. Maar volgens mij zit het in onze menselijke natuur om ons een leven lang te blijven ontwikkelen. Niet om onze moeder, vader, vrouw of man te pleasen of omdat er iets mis met ons zou zijn, maar omdat alles in het leven nu eenmaal veranderlijk is. Dus ook dat wat wij als man denken, voelen, willen, doen en zijn. Het is dus niet of jezelf zijn of jezelf ontwikkelen, maar en-en: door jezelf te ontwikkelen, blijf je jezelf. Tijdens een mannenfestival kun je in relatief korte tijd op een laagdrempelige manier met verschillende bewustzijnswerkers en werkvormen voor bewustzijnswerk kennis maken. Het is met andere woorden een ideale plek om je eerste stappen op het pad van persoonlijke ontwikkeling te zetten.

Waarom zou je als man naar een mannenfestival gaan?

“Oke…”, hoor ik je denken. “Maar er zijn toch ook bewustzijnsfestivals waar ook vrouwen aan deel kunnen nemen. Dus waarom zou ik naar een bewustzijnsfestival voor mannen gaan? Het is toch veel leuker en leerzamer als er ook vrouwen in het spel zijn?”

Ja, een bewustzijnsfestival met mannen en vrouwen kan ook heel leuk en leerzaam zijn! Maar mijn ervaring is dat een mannenfestival drie dingen biedt die je eigenlijk eerst zelf ervaren moet hebben, om de volle betekenis ervan op waarde te kunnen schatten.

Een mannenfestival biedt - met name hetero-seksuele - mannen als eerste de mogelijkheid om in een omgeving te zijn waarin je aandacht niet door vrouwelijk schoon wordt afgeleid. Stel je eens voor: een goed gesprek met een vriend, dat niet wordt onderbroken doordat er een paar mooie billen of borsten langs komen lopen. Of een groep mannen die ontspannen bij elkaar zijn, omdat er - ook onbewust - geen enkele aanleiding is om met elkaar in competitie te gaan om indruk te maken op de vrouwtjes die in de buurt zijn.

Een mannenfestival biedt bovendien een veilige bedding om ons bewust te worden van oude wonden die we als mannen in relatie met andere mannen hebben opgelopen. En om deze oude wonden te helen. Onbewust dragen we als man vaak onderdrukte emoties en/of beperkende overtuigingen over andere mannen en/of over ons zelf als man met ons mee. Bijvoorbeeld omdat onze vader fysieke of emotioneel afwezig was. Of juist gewelddadig. Omdat oudere broers ons pesten of pijn deden. We op jonge leeftijd door vrienden in de steek gelaten werden. Collega’s ons bedrogen. Ooms onze grenzen overschreden. Of opa’s in hun leven dingen hebben meegemaakt die destijds voor hen te pijnlijk of taboe waren. De delen van ons zelf die we naar aanleiding van slechte ervaringen met andere mannen verdrongen hebben, kunnen enerzijds maken dat we met een grote boog om een mannenfestival heen lopen. Maar ons er juist ook toe aantrekken. Want juist tijdens een mannenfestival komen we de ene na de andere mannelijke spiegel tegen.

Het derde dat alleen een mannenfestival ons kan bieden, is de ervaring dat je als man je mannelijke energie bij andere mannen kunt opladen. Ik hoor je weer denken: “Mannelijke energie? Opladen?” Ja, mannelijke energie opladen! Om zelf te kunnen ervaren hoe fijn dat is, nodig ik je van harte uit om over de drempel van één van de mannenfestivals in Nederland of België te stappen!

Wat zijn de verschillen tussen de mannenfestivals?

In de inleiding schreef ik al dat er inmiddels een ruim aanbod aan mannenfestivals in Nederland en België is. Alleen vanuit Mannenhart organiseren we bijvoorbeeld al twee verschillende mannenfestivals: Kamp Wildeman en het Free Man Festival. Voordat je over de drempel van het ene of andere festival stapt, wil je misschien weten waarin de verschillende festivals zich van elkaar onderscheiden. Naast verschillen in de prijs die je als deelnemer betaalt, zie ik de volgende kwalitatieve verschillen:

  • of je als deelnemer wel of niet uit parallelle activiteiten je eigen programma kunt samenstellen (in elk geval wel bij Kamp Wildeman, Belgisch Mannen Festival en Free Man Festival),
  • het wel of juist (doelbewust) niet programmeren van bekende Nederlanders om publiek te trekken (bij Mannenkracht Festival) ofwel te voorkomen dat één of meer mannen boven de groep of in het middelpunt van de belangstelling komen te staan (bij de overige mannenfestivals),
  • de aan- of afwezigheid van een ontspannend randprogramma met bijvoorbeeld een hot tube, sauna, lounge plek, barista en/of marktkraampjes (bijvoorbeeld wel bij Free Man Festival, maar niet bij Kamp Wildeman),
  • de mate van diversiteit en/of comfort in overnachtingsmogelijkheden (variërend van overnachten in je eigen tentje, camper of caravan op Kamp Wildeman t/m de mogelijkheid om ook in een 1-persoons kamer in een kasteel te overnachten op het Free Man Festival),
  • of de deelnemers zelf wel of niet betrokken zijn bij de programmering van activiteiten (wel bij Kamp Wildeman en The European Festival of Brotherhood, voor zover ik weet niet bij de andere activiteiten),
  • de omvang van het deelnemersveld (van ca. 30 bij Tribe, 100-150 bij Kamp Wildeman, 200- 250 Free Man Festival tot bijna 500 deelnemers bij het Belgische Mannenfestival).

De twee mannenfestivals die we vanuit Mannenhart organiseren hebben bovendien twee verschillende doelgroepen. Het Free Man Festival is een laagdrempelig festival dat primair bedoeld is voor mannen die de eerste stappen op het pad van persoonlijke ontwikkeling zetten. Op dit festival is het hele programma daarom ook voorgeprogrammeerd. Terwijl het programma van Kamp Wildeman, dat primair bedoeld is voor mannen die al wat meer ervaring met bewustzijnsontwikkeling en mannenwerk hebben, ter plekke met alle deelnemers samen gemaakt wordt.

Geschreven door Arjan Verschuur

Mannenhart

Een community van mannen die samenwerken om jongens en mannen in elke levensfase ruimte en steun te bieden om zich in vrijheid te ontwikkelen.

Bekijk profiel
Door jezelf te ontwikkelen, blijf je jezelf
Uitverkocht
Friday, 31 May. om 16:00
Vader Zoon Weekend
Mannenhart
Mannen Workshops Natuur
Friday, 11 Oct. om 16:00
Vader Zoon Weekend
Mannenhart
Mannen Workshops Natuur
Thursday, 09 May. om 10:00
Expeditie Wildeman
Mannenhart
Mannen Workshops Festivals Mannencirkels
Friday, 06 Sep. om 10:00
Free Man Festival
Mannenhart
Mannen Workshops Festivals Mannencirkels
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl