Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Thursday 14 October 2021

Het leven in een leefgemeenschap en de rol van communities in de maatschappij

Communities hebben een belangrijke plek in onze maatschappij en ze worden helaas vaak gezien als plekken waar mensen zich terugtrekken uit de maatschappij. Mensen die wonen in communities worden dan gezien als spiritueel, vaag en/of raar. Ik denk dat het juist belangrijk is om in te gaan zien dat communities een verschil kunnen maken want over het algemeen zijn we het contact met elkaar en de natuur behoorlijk kwijtgeraakt, en ik zie dat communities hierin een rol kunnen spelen.

In dit artikel deel ik, Ralph Nelissen, meer over waar ik woon op Vlierhof community en mijn visie over communities.

De Vlierhof

Wij hebben op Vlierhof een grote tuin en daar eten we uit, alleen dat al is een groot geschenk. Ook zijn we aangesloten bij de eco-dorpen en dat gaat ook over ecologisch wonen, duurzaamheid en zelfvoorzienend leven. Als meer mensen met elkaar zouden gaan samenleven lossen we volgens mij een groot woonprobleem op en je kan bijvoorbeeld mooie boerderijen gebruiken voor bewoning. Ik zie heel veel kansen op dit vlak, ook op het gebied van leven in tiny houses. Daar is ook veel behoefte aan.

Het leven in een leefgemeenschap

Ik vind het heel erg gaaf en leerzaam, en tegelijkertijd ook uitdagend en een mooie spiegel. Het is dynamisch, leuk, speels en bijzonder om zoveel mooie mensen te ontmoeten. Op Vlierhof komen, naast dat wij er wonen, ook veel mensen langs voor vrijwilligerswerk en gasten voor b&b en de camping. Ook hebben we een plek waar workshops worden gegeven met kamers voor mensen die willen blijven slapen. Dit maakt deze community tot een dynamische plek waarin structuur/afspraken en ontspanning belangrijk zijn, want er moeten buiten dat we hier prachtig wonen ook dagelijkse zaken worden geregeld.

Wat ik persoonlijk mooi vind is het onderzoek naar trouw zijn aan mijn eigen ruimte en dat ik niet over mijn grens heenga, want als ik mezelf uitput (niet eerlijk ben) raakt dat ook de communty, en dat geldt voor iedereen. Je hebt elkaar ook nodig en zorgdragen voor jezelf en voor elkaar zijn belangrijk. De uitdaging is dus grenzen bewaken en je behoeften benoemen. Elkaar durven aanspreken als er iets speelt is nodig om weer in verbinding te komen, en dat zorgt dan weer voor verbinding.

Op Vlierhof hebben we dagelijks een dag aftrap na het ontbijt en dan worden de klussen verdeeld. We hebben een planning en twee keer per week hebben we een meeting omtrent de planning. We hebben een vast team waarin ieder teamlid een eigen verantwoordelijkheidsgebied heeft. Naast het team zijn er ook vrijwilligers en deze blijven of voor langere tijd of voor een paar dagen, tot een dag.

Lunchen doen we samen als er veel mensen zijn en avond-eten doen we altijd samen. Dat is ook een mooi moment om met elkaar te verbinden. Het is ook steeds weer kijken of de afspraken nog kloppen en het vergt een juist mengelmoes van afspraken maken en openstaan voor verbetering/verandering.

Is leven in een leefgemeenschap voor iedereen?

Ik denk niet dat het voor iedereen werkt en dat kan meerdere redenen hebben. Leven in een community kan ook intens zijn en niet iedereen kan omgaan met deze intensiteit. Als je snel overprikkeld bent kan het zijn dat je eerder leegloopt dan dat het je vult. Aan de andere kant is het daarmee ook meteen een leerschool waarin je je eigen grenzen en behoeften kan leren aangeven. Het hangt hiermee ook af hoe de structuur van de community is opgezet. Bij ons op Vlierhof wonen we samen en heeft iedereen ook zijn eigen terugtrek ruimte.

Naast het wonen dragen we ook een gezamenlijke missie waardoor we ook op dat vlak verbonden zijn. Samenleven en samenwerken. Wat belangrijk is volgens mij is dat je een bepaalde basis ervaart in jezelf en vanuit die basis kan je ook je eigen plek innemen in de community. In een verbonden community wordt je gesteund en is eerlijkheid een belangrijk principe, vandaaruit is persoonlijke groei ook mogelijk.

Nieuw stichting ‘Eco-Communities Network’

Momenteel richten we een nieuwe ANBI stichting op ‘Eco-Communities Network’. Begin komend jaar willen we starten met actief zijn, en zullen we ook starten met een crowdfunding. Met deze stichting gaan we ons richten op het communityleven en willen we plekken (bestaande en nieuwe) met elkaar in verbinding brengen. Ook zal er ruimte zijn voor vrijwilligers werk waar we een rol in willen spelen. Ook delen we graag onze eigen ervaringen op Vlierhof en de leiderschap stijl die aansluit bij dit samen leven/ samen werken.

Geschreven door Ralph Nelissen

Vlierhof Community

Vlierhof is een ecologische woongemeenschap en holistisch gezondheidscentrum. We wonen en werken op deze prachtige plek, die we met liefde hoeden.

Bekijk profiel
Jonge energie op een oude en prachtige locatie
Wednesday, 31 Jul. om 10:00
Vlierhof- Zomer 🌞Festival 2024
Vlierhof Community
Leven vieren Kids activiteit Festivals
Tuesday, 30 Apr. om 10:00
Vrijwilligersdagen april 2024
Vlierhof Community
Vrijwilligers
Friday, 24 May. om 19:00
Zweethut, ademwerk & familie-opstelling
Vlierhof Community
Familieopstellingen Zweethut Ademwerk
Saturday, 17 Aug. om 11:00
Vlierhof Ecstatic Dance Outdoor | dj Yarun Dee
Vlierhof Community
Ecstatic Dance Lichaamswerk
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl