Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Wednesday 27 April 2022

De zweethut ceremonie: een oeroud ritueel van verbinding, zuivering, wedergeboorte en heling

De zweethut-ceremonie is gebaseerd op een oeroud ritueel van verbinding, zuivering, wedergeboorte en heling. Het is bekend op vele plekken en in verschillende vormen. In Noord Amerika vind je bijvoorbeeld de Inipi, in Siberië de Chadir en in Midden America de Temazcal. De oorsprong van de Finse Savu sauna is bijna identiek aan de zweethut.

De in Europa meest bekende zweethut-ceremonie is gebaseerd op de Lakota traditie, de Inipi. Voor de Lakota is de Inipi ceremonie een krachtig zuiveringsritueel bijvoorbeeld na jacht/oorlog. Bij andere volkeren werd de hut ook voor vrouwen gehouden om te verbinden en reiniging rond de maanfase.

Ik voel een heel diep respect en liefde voor de kracht van deze eeuwenoude ceremonie van heling, reiniging en verbinding. Het vuur, de stenen, de elementen, de windrichtingen, het water, moeder aarde, vader zon, de spirits, de drums, de zang en de mensen. Alles komt samen en geeft een diepe bedding aan alle deelnemers. Om te delen en te helen. Alles is daarin welkom. Ik hou zo van de symboliek, de rituelen en de verbinding met elkaar. Deze ervaring deel ik graag met jou.

Krachtige zweethut-rituelen en symboliek

Tegenwoordig wordt de zweethut-ceremonie gebruikt voor verbinding en om ons met behulp van rituelen, hitte en stoom te reinigen, zuiveren en te ontspannen. Deze diepe reiniging werkt door op alle lagen van ons bestaan: lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. De ceremonie brengt je terug in contact met moeder aarde, met jouw adem levenskracht en bron. Het helpt je om in een diepere verbinding te komen met jezelf, elkaar en de elementen.

De krachtige symboliek en rituelen van de zweethut helpen jou het contact met je oorsprong te herstellen, je eraan te herinneren dat je diep verbonden bent met alles. De ceremonie en rituelen doen we samen met zorg en aandacht onder de liefdevolle begeleiding van de vuurman/-vrouw en de watergieter.

Baarmoeder van de aarde

De Zweethut zelf is een lage hut gemaakt van wilgentakken. Door de warmte en donkere lijkt het net of je terugkeert in de baarmoeder van Moeder Aarde. Je stemt af op haar hartslag en het vrouwelijke deel in ons. De kuil in het midden van de hut is als de mond van Moeder Aarde, waarmee ze met ons kan ademen en communiceren. Daarbij symboliseert de hut ook het universum, waarbij de stenen in het midden van de pit ook symbool staan voor Wakan-Tanka, het grote alles, de eenheid en de eeuwigheid.

Vader zon

Het vuur (van vader zon) staat symbool voor het mannelijke deel in ons en geeft de warmte, bevruchting en bezieling aan moeder aarde en al wat leeft op moeder aarde. Het vuur en de plaats buiten wordt gehoed door de vuurman/vrouw.

Het stenenvolk

De stenen en aarde (het stenenvolk) worden gezien als leven, levende energie. Deze stenen zijn de dragers van de geschiedenis en wijsheid van de aarde. Zij geven ons verhalen en kennis. De stenen worden door het vuur roodgloeiend verhit en symboliseren daarmee ook het sperma van vader zon.

Windrichting en elementen

De zweethut heeft 4 rondes afgestemd op 4 windrichtingen en elementen. Symbolisch komen deze samen met Vader zon en Moeder Aarde in de zevende richting: het hart van de mens, waar onze connectie met Spirit (Wakan—Tanka) zich bevindt. De bron, onvoorwaardelijke liefde, het grote Mysterie.

Hoe verloopt een zweethut?

Na een kennismaking en openingsritueel bouwen we samen de ceremonieplaats op. Samen dekken we de Zweethut toe met 4 lagen dekens. Voor elke windrichting 1, beginnend bij het oosten. We maken vervolgens de vuurplaats op met hout.

De stenen leggen we met een intentie-ritueel op de vuurplaats. Je kan de stenen een boodschap meegeven die je meeneemt in de hut: Wat wil je loslaten en wat wil je juist verwelkomen? Daarna steken we samen onder begeleiding van drum en zang het vuur aan.

Na een pauze van 2 uur worden we gesmudged en gaan we met aandacht de hut in. De hete stenen worden door de vuurman/vrouw naar binnen gebracht en de hut wordt afgesloten. Ze worden overgoten met water waardoor er een hete stoom ontstaat: de levensadem van de mens en moeder aarde.

De hitte van de stenen en de stoom brengen je naar het hier en nu, naar jouw adem. Ze brengen je terug bij je kern en dat in jou wat om adem vraagt. Ze zorgen ervoor dat je in aanraking komt met wat in jou leeft. De zweethut leert je om bewust bij je adem te zijn. Jouw adem is jouw kracht, je levensenergie, het hier en nu.

De zweethut heeft 4 rondes die zijn afgestemd op de 4 windrichtingen & elementen. De watergieter begeleid deze rondes waarin we o.a. delen, zingen & drummen. Hier vindt de reiniging, verbinding en bezieling plaats. Als je de hut verlaat wordt je symbolisch herboren, uit de schoot van moeder aarde.

Geschreven door Karen Wessels

Vlierhof Community

Vlierhof is een ecologische woongemeenschap en holistisch gezondheidscentrum. We wonen en werken op deze prachtige plek, die we met liefde hoeden.

Bekijk profiel
Jonge energie op een oude en prachtige locatie
Wednesday, 31 Jul. om 10:00
Vlierhof- Zomer 🌞Festival 2024
Vlierhof Community
Leven vieren Kids activiteit Festivals
Tuesday, 30 Apr. om 10:00
Vrijwilligersdagen april 2024
Vlierhof Community
Vrijwilligers
Friday, 24 May. om 19:00
Zweethut, ademwerk & familie-opstelling
Vlierhof Community
Familieopstellingen Zweethut Ademwerk
Saturday, 17 Aug. om 11:00
Vlierhof Ecstatic Dance Outdoor | dj Yarun Dee
Vlierhof Community
Ecstatic Dance Lichaamswerk
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl