Laden...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op maandag 04 september 2023

Waarom zijn ceremonies zo aantrekkelijk?

In mijn antwoord neem ik je mee naar het jaar 1999. Naar het zaadje voor de Facilitator Training Dance & Ceremony die 14 oktober van start gaat.

Ik was 28 en stond op Schiphol, op weg naar avontuur. Een ticket naar Thailand. Naast me liep Ron, 42, gespierd, donkere ogen en wenkbrauwen. Een zelfbewuste man vol vertrouwen en vol van inspiratie. We keken uit naar wat ons te wachten stond en stapten vol verwachting het vliegtuig in. Dit moment is me altijd bij gebleven. En niet vanwege wat we in Thailand beleefden, maar vanwege zijn uitnodiging in het vliegtuig.

Ik heb nu wat ontdekt vertelde hij me. “Wat dan?" vroeg ik. “Biodanza” zei hij. “Wat is dat?"; vroeg ik. Zijn antwoord herinner ik me niet meer. Wel zijn glimmende ogen en zijn passievolle enthousiasme.

Ik was geraakt. Dans was mijn medicijn, mijn grote passie, mijn Liefde nummer 1. Dit wilde ik uitproberen. En zo stond ik op Koningsdag in het jaar 2000 in een cirkel met mensen die werden uitgenodigd elkaar de hand te geven. Ik was het hele weekend totaal bevangen van de muziek, de dansen en de demonstraties van de teachers. Een prachtig stel. Zij was Argentijns en heette Yoni en hij Engels en heette Guy. De sensualiteit, de levenslust en de harts energie spatte ervan af.

Het hele weekend was 1 grote ceremonie van opperste Extase en Levensvreugde. Ik was captivated van A tot Z. Elk moment beleefde ik met zoveel intensiteit. Ik was volledig in het hier en nu. De dans en ik smolten samen tot 1 groot feest van sensaties en kippenvel. De dans danste mij en ik observeerde in gelukzaligheid.

Vanaf dit moment was ik gegrepen door Biodanza en nu na 23 jaar ben ik dat nog steeds. Geen ander systeem heeft voor mij de diversiteit aan beleving, de diepgang, de potentie tot transformatie, tot vreugde, hartsverbinding, ontroering, levenskracht en sensualiteit in zo’n sterke mate als Biodanza. Het geheim van dit systeem zit hem in 1 woord en dat is Ceremonie.

Biodanza is een ceremonie. Of om in Biodanza taal te spreken een Vivencia. Een volledig beleefde ervaring in het Hier en Nu. Het is aanwezig zijn, je lichaam voelend, terwijl je geest helder en wakker is en je hart open in stromende verbinding met de diepere kern in jezelf.

Dit is wat ceremonies zo aantrekkelijk maakt. In Ecstatic Dance, de 5 Ritmes, Movement Medicine, Cacao Ceremonies, Zweethutten, Sharing Cirkels, Zonnewende Vieringen wordt gebruikt gemaakt van de kracht van de Ceremonie. De workshop facilitator richt de aandacht van de groep, naar het sacrale, het heilige en dat is Aanwezig zijn in het hier en nu. Uit het hoofd, uit de individuele geest, uit de oordelen van de mind, in het lichaam, in het hart, in aanwezig zijn, in observatie van dit moment.

Ceremonie is een meditatie, is Mindfulness in full action. Gedaan in een groep haalt het ons weg van de onzichtbare tralies van ons eigen bestaan en overstijgen we ons individuele ego om in een gezamenlijke verruimde ervaring van bewustzijn te komen. En dit geeft ons een gevoel van Belonging ofwel erbij horen, van thuis komen in onszelf in de groep. Ceremonies herenigen ons met de menselijke soort waar we deel van uitmaken.

Ceremonies hebben de kracht om onszelf weer te alignen, ofwel uitlijnen, met wie we werkelijke ten diepste zijn. En Ceremonies creëren een ruimte waarin diepe Transformatie plaats kan vinden. Dit is de reden dat ze zo aantrekkelijk zijn voor een ieder op zijn of haar pad van bewustzijn.

Vanuit mijn oorspronkelijke ervaring van de kracht van Ceremonies en Biodanza heeft zich mijn hele carrière als dansdocent ontvouwt. 10 Jaar lang heb ik enthousiaste dansers opgeleid tot Biodanza docent aan de Biodanza school Utrecht. En sinds 2018 organiseer ik met mijn collega Tania Maat wekelijks Ecstatic Dance in Zutphen.

Samen met Tania en het team praten we altijd over hoe we onze laatste Creatie (zo voelt dat), onze laatste Ecstatic Dance hebben ervaren. We kijken naar hoe enthousiast we zelf zijn, hoe de avond mensen in beweging heeft gezet en heeft ondersteunt in hun proces. Een inspirerend en waardevol proces. Ten diepste kijken we naar de kwaliteit van de (Dans) Ceremonie. De kracht van de Ceremonie bepaalt de kracht van de avond.

We halen hier zoveel plezier uit dat we onze ervaring en wijsheid willen delen. Vanaf 14 oktober 2023 start de Facilitator Training Dance & Ceremony waarin je in 10 trainingsdagen leert met welke tools je een goede ceremonie neer kan zetten. En hoe je een dansceremonie of workshop creëert, inclusief muziekkeuze en oefenen met andere deelnemers in de praktijk. Klik hier voor meer info

We kijken ernaar uit en wellicht zien we je daar! Tot slot, dankjewel voor je aandacht en het lezen van deze blog.

Groeten van Merijn Oudheusden en Tania Maat

Geschreven door Merijn Oudheusden

Ecstatic Dance Zutphen 💃

Ecstatic Dance Zutphen, organiseert Elke Zaterdagavond Ecstatic Dance in Zutphen; Ecstatic Dance Retreats en Gatherings en One Day Festivals.

Bekijk profiel
🤩🧞‍♀WELCOME TO THE DANCE TEMPEL🧞‍♂🥳 Dancin The L.O.V.E. ❤️ Revolution;
Zaterdag, 11 mei. om 19:00
Ecstatic Dance Zutphen - DJ Martyn Zij
Ecstatic Dance Zutphen 💃
Ecstatic Dance 5 Ritmes Conscious Dance
Zaterdag, 18 mei. om 19:00
Ecstatic Dance Zutphen - DJ Kareem Raihani
Ecstatic Dance Zutphen 💃
Ecstatic Dance 5 Ritmes Conscious Dance
Zaterdag, 25 mei. om 19:00
Ecstatic Dance Zutphen - Nykkyo Energy DJ - Special Solar Star Activa
Ecstatic Dance Zutphen 💃
Ecstatic Dance Trancereis Soul Retrieval
Dinsdag, 09 jul. om 14:00
Ecstatic Dance Festival Holland ✨✨ Summer Celebration 2024 ✨✨
Ecstatic Dance Festival Holland
Ecstatic Dance Live muziek Festivals
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl