Tantra tempels zijn helemaal 'hot': Je vindt ze overal ter wereld en vooral in Nederland met Amsterdam als kloppend centrum. Direct verbonden met de enorme populariteit van yoga, de expansie van internationale tantrascholen en dansvormen als Ecstatic Dance, Tantric Dance en Biodanza, zijn tantra tempels niet meer weg te denken uit het conscious landschap van Nederland.
Toch is een tantra tempel niet zomaar iets – het is geen feestje waar je even binnenloopt uit nieuwsgierigheid. Niet iedereen met ‘interesse in tantra’ is er automatisch klaar voor. Een goed lichaamsbewustzijn en ervaring met contact maken via beweging en aanraking is volgens ons dé start voor tantra. En dans is één van de mooiste manieren om dit bewustzijn te laten groeien.
Dit artikel neemt je mee op een reis door de wereld van dans, tantra en tempels, en laat je hart wellicht een beetje sneller kloppen. Ben je klaar voor take-off?
Wat is Tantra?
Tantra is een eeuwenoud spiritueel pad dat streeft naar eenheid tussen lichaam, geest en ziel. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, omvat tantra veel meer dan alleen seksualiteit. Het draait juist om volledige aanwezigheid in het moment – in je lichaam, je adem, je emoties, en in het contact met anderen waarbij sexualiteit er óók mag zijn, als een natuurlijk onderdeel van het menselijk bestaan.
Tantra nodigt je uit om het leven ten diepste te ervaren. Niet alleen in een tempel space of in een workshop, maar juist vooral ook daar buiten: in relaties met familie, vrienden of collega’s bijvoorbeeld. In alles wat het leven te bieden heeft – plezier, pijn, verlangen, creatie, stilte. Je wordt je bewust van je patronen, opent je voor het onbekende, en maakt contact met je (deels nog onbekende) essentie – dát is tantra, dát is basis van tantrisch leven.
Volgens sommigen is tantra zelfs dé 'Highway to Enlightment'. Het is geen rare gedachte: Tantra kan zó confronterend zijn dat al onze (onbewuste) patronen aan het licht komen in direct en onvermijdelijk contact met een ander, en direct worden getransformeerd in bewustheid. Zo wordt het leven snel eenvoudiger, lichter.
Tegelijkertijd bestaat er geen eenduidige definitie van tantra. Het is geen merk, geen vastgelegd systeem en er is geen copyright op de oefeningen of tools. Je zult dan ook verschillende interpretaties vinden op internet en in boeken. Wat echter in vrijwel alle stromingen terugkomt, is het omarmen van álle aspecten van het mens-zijn – lichamelijk, emotioneel en energetisch.
Tantra en neo-tantra
Waar klassieke tantra haar wortels heeft in de spirituele tradities van India en Tibet – vaak verweven met yoga, mantra's en rituelen – richt neo-tantra zich op de westerse mens van nu, aangepast aan deze tijd en deze plek op aarde.
Neo-tantra legt meer nadruk op lichaamswerk, adem, dans en bewuste aanraking, en brengt tantrische principes in een vorm die toepasbaar is in het dagelijks leven. In plaats van abstracte esoterie staat het ervaren centraal: voelen in plaats van weten.
Voor veel mensen biedt neo-tantra een perfecte start met deze weg van bewustwording – en dat is helemaal oké. Het is geen vervanging van ‘oude’ tantra, maar een moderne en effectieve manier om het lichaam en hart te openen.
Tantrika
Een tantrika is iemand die het tantrisch pad actief bewandelt. Vaak heeft een tantrika een initiatie ondergaan, een moment waarop bewust gekozen is voor deze levenswijze. Maar – zoals bij tantra gebruikelijk – is er geen vast ritueel dat je ‘officieel’ tantrika maakt.
Een tantrika leeft met open aandacht. In contact met zichzelf, met anderen, met het leven. Niet vanuit dogma, maar vanuit voelen. Vaak is er een diepe belichaming, een zachte kracht, een aanwezigheid die voelbaar is zonder woorden.
In veel gevallen verdiept een tantrika zich in verschillende stromingen, dansvormen, lichaamswerk, ademwerk of sjamanistische rituelen. Sommigen reizen de wereld over, anderen wortelen juist diep in hun lokale gemeenschap. Maar allen dragen dezelfde kern: leven in liefde met alle mensen, in verbinding – met alles wat is.
Witte tantra, rode tantra en zwarte tantra
Hoewel er veel vormen en stromingen zijn binnen tantra, wordt er vaak gesproken over drie hoofdrichtingen: witte, rode en zwarte tantra.
Witte tantra is gericht op meditatie, ademhaling, bewustzijn en energetische uitwisseling – zonder lichamelijk contact of seksuele handeling. Het gaat om innerlijke waarneming via de zintuigen, zonder dat het lichaam in actie komt. Het verlangen wordt gevoeld, maar niet vervuld.
Rode tantra werkt juist bewust met seksuele energie – de krachtigste levensenergie die we bezitten. Deze energie wordt niet onderdrukt, maar bewust doorvoeld en richting gegeven. In plaats van losbandigheid gaat het om belichaming en verbinding: hoe beweegt seksuele energie in jou, langs jou en met de ander? En hoe kan ze bijdragen aan jouw groei, vreugde en vrijheid?
Zwarte tantra verkent de schaduwkanten van het bestaan: pijn, onderdrukking, overgave, controle. Hierin worden bewust confronterende elementen opgezocht, zoals bondage, dominantie of rituele onderwerping – met als doel de diepgewortelde angst, weerstand of conditionering te doorvoelen.
In alle drie de vormen staat transformatie centraal. En in alle drie speelt seksuele energie – direct of indirect – een belangrijke rol. Door bewust te werken met deze energie, kunnen tantrika’s staten van diepe rust, intens genot of zelfs verlichtingservaringen bereiken.
Wat is een Tantra Tempel?
Een tantra tempel is een veilige, sacred space waarin mensen samenkomen om te verbinden via rituelen, dans, aanraking en meditatie. Het is een plek van eerbied en vrijheid, waar je mag thuiskomen in je lichaam én in jezelf. Een plek waar je mag groeien en inzichten mogen ontstaan die je in de rest van je leven meeneemt.
In tantra tempels staat het voelen centraal. Je bent uitgenodigd om je waarheid te leven, je grenzen te voelen én te communiceren. Afstemming op de ander is hier geen bijzaak – het is de basis. In een tempel ontdek je hoe diepgaand verbinding kan zijn wanneer het gedragen wordt door aanwezigheid, wederzijds respect en liefdevolle intenties..
Een tempel is geen performance, maar een ervaring. Vaak duurt een tempel een paar uur, volledig in het hier-en-nu en wordt voorbereid met verbindende oefeningen. Terwijl de mind stilvalt, krijgt het lichaam de kans om zichzelf uit te drukken – op een manier die niet altijd logisch of lineair voelt.
In dat lijfelijke proces zien alle menselijke thema’s het licht: intimiteit, angst, verlangen, grenzen, kracht. Een tempel werkt dan ook als een mini-laboratorium voor het leven zelf: alles mag gezien worden, doorvoeld worden, en uiteindelijk – als het zo wil – oplossen.
Tantra Tempels rond Amsterdam
Nederland is wereldwijd uitgegroeid tot een van de meest actieve en diverse tantra-landen ter wereld. Niet India, niet Bali, Ibiza of Portugal – maar Nederland, en vooral Amsterdam, vormt een bruisend centrum van tantrische beoefening. Er zijn hier dan ook volop tantra tempels te vinden.
Wat ons land uniek maakt, is de open cultuur, het diepgewortelde tolerantieprincipe en de mix van spiritualiteit met nuchterheid. Hier mag het diep gaan, maar ook licht zijn. Er is ruimte voor speelsheid, echtheid en het verkennen van intimiteit op een vrije en respectvolle manier.
Alleen in sommige Scandinavische landen vind je iets soortgelijks, maar nergens ter wereld is het aanbod zó toegankelijk, zó gevarieerd en zó geïntegreerd in het dagelijks leven als hier. Van wekelijkse tempels en dagtrainingen tot retraites en weekendprogramma’s – de tantra-scene rond Amsterdam leeft en groeit.
Amsterdam ademt vrijheid. En die vrijheid zie je terug in de manier waarop tantra hier vorm krijgt: open, zacht, speels én diepgaand.
Tantra, consent en 'the wheel of consent'
Veel tantrascholen starten hun trainingen met het aanleren van regels rond consent – het bewust geven en ontvangen van toestemming. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is het 'Wheel of Consent', ontwikkeld door Betty Martin.
Dit model helpt mensen onderscheid te maken tussen geven, ontvangen, nemen en toestaan – vier fundamentele vormen van interactie. Door deze rollen expliciet te oefenen, ontstaat meer helderheid over je eigen grenzen én die van de ander.
Het Wheel of Consent maakt het mogelijk om vanuit duidelijke, verbale afstemming te werken. Wie doet wat, voor wie? Wat wil jij echt ontvangen – en wat geef je misschien omdat je denkt dat het zo hoort? Of dat je de ander er een plezier mee doet, uit een automatisme?
Het grote voordeel van deze vorm van mentaal consent is dat het mensen zonder veel lichaamsbewustzijn of ervaring tóch de kans biedt om tantra veilig te verkennen. Door afspraken vooraf duidelijk te maken, wordt het speelveld overzichtelijk en juridisch ‘veilig’. Dat past goed bij de tijd waarin we leven – waarin helderheid en communicatie steeds belangrijker worden.
Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat dit slechts een eerste stap is. Consent op basis van woorden is waardevol, maar tantra nodigt ons ook uit om te voelen wat er onder die woorden leeft – in het lichaam, in de energie, in de stiltes ertussen. Daarmee is somatic consent, de afstemming via het lichaam een gevorderde techniek.
Somatic atunement
Dit is een andere vorm van afstemmen op de ander, waarbij – in tegenstelling tot mentaal consent – het lijf spreekt en er weinig tot geen woorden nodig zijn. Somatic atunement vereist een hoge mate van lichaamsbewustzijn, innerlijk luistervermogen, adaptiviteit en energetisch gewaarzijn.
In deze benadering wordt ‘aantrekking’ niet meer als een psychologisch, cultureel of persoonlijk verschijnsel geïnterpreteerd, maar als puur natuurkundig - werkend volgens de wetten uit de natuurkunde: Twee mensen trekken elkaar aan zoals een magneet en een stuk metaal – of stoten elkaar juist af, zoals twee gelijke polen. In dit veld is de tantrika geen actor meer, maar wordt ‘bewogen’ door het grotere veld dat tussen hen of in de groep ontstaat. De danser ‘wordt gedanst’ als het ware. De persoon wordt een representatie van het veld – een kanaal, een spiegel. Er is geen wil meer, geen moeten, geen verwachtingen, geen teleurstelling. Er is alleen maar zijn – in het moment.
Naast het ontbreken van woorden is een ander belangrijk verschil met mentaal consent dat somatic atunement dynamisch is – het vindt plaats in beweging. Terwijl bij mentaal consent de actie vaak stopt om een vraag te stellen, blijft bij somatisch consent de uitwisseling vloeiend, in the flow. Het lichaam stemt zich af terwijl het beweegt, en de communicatie vindt plaats via energie, adem en aanraking.
Somatic atunement is niet eenvoudig. Het vraagt volledige overgave aan het veld, het loslaten van het ego, en het vertrouwen op iets dat groter is dan jezelf. Het is een advanced skill, die sterk ontwikkeld kan worden door veelvuldig barefoot te dansen, in combinatie met andere lichaamsgerichte disciplines zoals yoga, meditatie, ademwerk en intuïtieve massage. Specifieke tantra-oefeningen kunnen deze vaardigheid verder verfijnen.
Ook bepaalde vormen van plantmedicijnwerk – zoals cacao-ceremonies – kunnen dit proces ondersteunen, doordat ze helpen om het lichaam te openen, subtiele signalen beter waar te nemen, en het lichaam te helpen gezonde patronen te her-inneren, innerlijk opnieuw vast te leggen.
Yoga en Tantra
Veel mensen ontdekken tantra via yoga. Dat is niet zo gek: yoga helpt je om te landen in je lichaam, je adem te verdiepen en je bewustzijn te openen. Deze kwaliteiten vormen ook een essentiële basis binnen tantra.
Bovendien groeit het aantal yogi’s in Nederland nog steeds. Door het verhoogde lichaamsbewustzijn ontstaan inzichten die voorbijgaan aan wat de westerse wetenschap ons tot nu toe vertelt. Oude spirituele kennis wordt opnieuw omarmd en doorvoeld – gevolgd door de vraag: “Wat is er dan nog meer?”
Tantra vormt zo een natuurlijke verdieping van de yoga-practice: waar yoga vaak individueel is en gericht op de eigen innerlijke wereld, nodigt tantra uit tot ontmoeting – van binnen naar buiten, van stilte naar verbinding, van mat naar tempel.
Barefoot dans en Tantra
In dansvormen zoals Ecstatic Dance, Tantric Dance en Biodanza dans je op blote voeten en gebruik je alleen je lijf om te communiceren, woorden blijven achterwege, in stilte komt het hoofd tot stilstand. Deze dansvormen zijn nooit gericht op het instuderen van choreografieën, maar op bewustwording, het loslaten van spanning, het vergroten van lichaamsvrijheid - degrees of freedom - en het versterken van expressie.
Barefoot dansers rapporteren vaak al snel – soms al na één sessie, vaak na een paar maanden, en vrijwel altijd na een paar jaar – dat de dans diepe impact heeft op hun leven. Bijvoorbeeld op hoe ze omgaan met relaties, uitdagingen en keuzes. Er ontstaat meer vertrouwen, meer ademruimte. De woorden vervallen. Het denken komt tot rust. Het voelen neemt het over. En via dat voelen groeit de expressie van het authentieke zelf. Daarmee kan de danser de controle loslaten en vól gaan leven.
Hoe vaker je barefoot danst, hoe dieper deze vorm van lichaamswijsheid verankert in je systeem. Hoe vaker je danst, hoe krachtiger je staat in je eigen energie, en hoe moeitelozer het wordt om in contact te dansen met een ander – of zelfs met een hele groep. Uiteindelijk vinden velen het heerlijk om in een speelse groep te rollebollen, zoals kinderen stoeien in het gras. Vaak ook lachend, alle spanning vergetend, in pure overgave aan het moment.
Toch kent zelfs barefoot dans zijn beperkingen: voor seksualiteit en intiem contact is in de meeste vormen weinig tot geen ruimte. Het danssysteem begrenst uiteindelijk de expanderende danser. Die begrenzing is waardevol – vooral in het begin, voor veiligheid en integriteit – en juist daarom vormt tantra een natuurlijke aanvulling: het nodigt uit om de laatste begrenzingen stap voor stap los te laten, om zo te voelen hoe het is om waarachtig in het moment te zijn met maximale vrijheid. Een vrijheid die steeds vaker en steeds langer doorvoeld mag worden, ook in het dagelijks leven; juist in het dagelijks leven!
Hoe zou het zijn... om rollebollend vanuit de dansvloer de tempel in te dansen?
Afhankelijk van jouw achtergrond in dans krijgt dat weer andere dimensies…
Ecstatic Dance en Tantra
Ecstatic Dance kwam in 2012 overgewaaid uit New York en vond z’n eerste thuis in het toenmalige Club Lite in Amsterdam op dinsdagavond. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse dans- en bewustzijnsscène. Duizenden mensen dansen wekelijks op de afwisselende beats van nationale én internationale Ecstatic Dance-DJ’s.
Ecstatic Dance sluit naadloos aan bij de belevingswereld van een nieuwe generatie die verlangt naar expressie zonder prestatie, en verbinding zonder verwachtingen. Geen alcohol, geen chitchat, geen schoenen – alleen jij, je lijf en de muziek. Dát is wat Ecstatic Dance kenmerkt.
Dansers voelen hoe de creatieve levensenergie zich bevrijdt uit lagen van onderdrukking, en expressie geeft aan beweging van binnenuit.
Voor velen vormt tantra een natuurlijk vervolg op Ecstatic Dance: van individuele expressie naar energetische ontmoeting, van vrij bewegen naar bewust aanraken, van persoonlijke ervaring naar een gedeelde ervaring in het collectief – in groepsexpressie, in afstemming, in overgave.
Tantra en Tantric Dance
Bij Tantric Dance dansen koppels in twee verschillende rollen: de leidende, richtinggevende rol en de volgende, ontvangende rol – waarbij de volger danst met een blinddoek. Bij het starten van de muziek stapt de leider in de 'mannelijke' energie: gericht, aanwezig, richtinggevend. De volger komt via de 'vrouwelijke' energie in overgave – surrender – en laat zich meenemen in de beweging, zonder daarbij passief te worden.
Beide rollen brengen hun eigen magie met zich mee, en keer op keer ontstaat er een diepe, vaak ontroerende ervaring van verbinding.
Doordat de ogen van de volger zijn geblinddoekt, krijgen andere zintuigen de kans om te ontwaken. Externe zintuigen zoals gehoor en tast worden scherper, maar ook interne signalen – zoals warmte, hartslag, ademhaling en proprioceptie (het gevoel van waar je lichaam zich bevindt in de ruimte) – komen naar de voorgrond. Deze zintuigen zijn in onze visueel gedreven maatschappij vaak onderbelicht; onze ogen domineren. Tantric Dance schakelt het zicht bewust uit, zodat het lichaam kan luisteren op een dieper niveau.
In de eerste jaren van beoefening levert dat vaak krachtige inzichten op. De sensitiviteit neemt toe, de subtiele waarneming verdiept zich, en het lichaam opent zich – een perfecte voorbereiding voor verder tantrisch werk.
Biodanza, Ritual Dance en Tantra
Het Zuid-Amerikaanse Biodanza werd in de jaren zeventig geïntroduceerd door de Chileense antropoloog Rolando Toro. Inmiddels wordt Biodanza wekelijks beoefend in meer dan zestig landen, in vaste groepen die samen dansen, voelen en groeien.
Op basis van rituelen die Toro aantrof bij native tribes ontwikkelde hij een dansvorm die zich het best laat omschrijven als ‘de dans van het leven’. In Biodanza komen alle aspecten van het bestaan aan bod zoals geboorte, koestering, speelsheid, creatie, verbinding, communicatie en afscheid. Elk thema wordt verkend via beweging, muziek en ontmoeting – in eenvoudige rituelen die diep kunnen raken.
Hoewel Biodanza – net als tantra – seksuele energie niet schuwt, blijven bij Biodanza altijd de kleren aan. Het fysieke contact is aanwezig, maar zorgvuldig begrensd. Omdat Biodanza veel werkt met rituelen, wordt het ook wel ‘ritual dance’ genoemd.
Biodanza staat bekend om het vermogen om deelnemers te leren afstemmen – wat we in tantra somatic atunement noemen. Door eenvoudige oefeningen, die wekelijks in variaties terugkomen, leert een danser steeds beter voelen: de muziek, het eigen lijf, de ander, de groep – en soms zelfs iets groters dat alles verbindt.
Deze vorm van afstemming is een krachtige, toegankelijke voorbereiding op tantrische beoefening. Ze vergroot het lichaamsbewustzijn, opent het hart, en leert je aanwezig zijn – met alles wat er is.
Contact Improvisatie en Tantra
Als er één dansvorm is waarin fysiek contact centraal staat, dan is het wel Contact Improvisatie. In deze dansvorm leer je via speelse trainingen allerlei vaardigheden om met andere lichamen te bewegen – zonder vaste choreografie, vanuit intuïtie en afstemming.
Een bekend voorbeeld is de ‘lift’ – een techniek waarbij je iemand op je rug of schouder draagt, vaak in één vloeiende beweging. Dergelijke skills worden eerst bewust geoefend in workshops of lessen, en komen daarna als vanzelf terug in vrije improvisaties.
Door deze ervaring groeit het vertrouwen in je eigen lichaam én in dat van de ander. De danser wordt zich steeds bewuster van wat het eigen lijf kan, en wat een ander lichaam aankan – vaak veel meer dan je van tevoren dacht.
Contact Improvisatie is dynamisch, speels en fysiek. Het vergroot zowel flexibiliteit als kracht, en versterkt het vermogen om te voelen, reageren en leiden of volgen in contact.
In combinatie met het groeiende lichaamsbewustzijn vormt Contact Impro een krachtige ingang naar tantra – zeker voor wie houdt van fysiek leren door doen.
Tantra voor Swingers en de Sex+ scene
Honderdduizenden mensen in Nederland ontmoeten elkaar voor seksuele uitwisseling via Sex+ feestjes, parenclubs of privé-ontmoetingen na contact op platforms zoals SDC.
Steeds vaker groeit bij deze groep de interesse in tantra. Ze zien hoe tantrika’s op een heel andere manier met elkaar omgaan: zachter, bewuster, met meer aanwezigheid, afstemming en wederzijds respect. Er wordt minder gejaagd, minder geclaimd – en meer gedeeld. Een onbewust verlangen komt aan het licht: verbinding én vrijheid, sensualiteit én bewustzijn.
Waar het in de sex+ scene dikwijls draait om spanning opzoeken buiten jezelf, nodigt tantra juist uit tot een reis naar binnen. Bewustzijnsgroei wordt daarbij een nieuwe dimensie: niet alleen om de seksualiteit te verrijken, maar om het hele leven dieper te voelen – in relaties, werk en vriendschap.
En juist in ontspanning – in zachtheid en overgave – ontstaan diepere vormen van genot. Orgasmes die als golven door het lichaam trekken, verbinding die urenlang voelbaar blijft.
Veel swingers die het tantrische levenspad zijn gaan bewandelen blijven actief in de sex+ scene, maar trekken andere mensen aan. Mensen met wie tantrische verbinding mogelijk is: met meer bedding, meer afstemming, meer diepgang.
Tantra, gezondheid en chakras
Vanuit de oude spirituele geschriften én de nieuwste inzichten uit de kwantumfysica zien we dat elk onderdeel van ons lichaam energetisch direct met elkaar verbonden is. Die verbindingen bestaan niet alleen intern, maar ook met de wereld om ons heen. Ons lichaam stopt niet bij onze huid – het is een open energetisch systeem, een deel van een groter energetisch veld, waarbij onze fysieke verschijning in atomen en moleculen slechts een onderdeel is.
Tantra werkt van oudsher met deze energetische principes: met levensenergie die stroomt binnen en buiten het lichaam, via meridianen (energiebanen), chakra’s (energiecentra), en verbindingen tussen emoties, organen en bewustzijnsniveaus.
In tantra benaderen we het lichaam niet als losse onderdelen, maar als één geheel – een levend, voelend, ademend wezen. In het Duits zouden we spreken van Leib, een woord dat lichaam en geest als onlosmakelijk verbindt.
Vanuit deze heelheidsvisie – holistisch en belichaamd – is gezondheid geen kwestie van symptoom- of ziektebestrijding, maar van stroming, balans en bewustzijn.
Tantrika’s zijn dan ook vaak te herkennen aan een blakende gezondheid – niet alleen fysiek, maar ook energetisch. Levensenergie en levensvreugde stralen van hen af – vaak zonder dat daar woorden voor nodig zijn.
Tantra bij Your Future Is Now!
Vanaf 2004 heeft Your Future Is Now! een gedetailleerde toekomstvisie ontwikkeld op 2060 — een visie waarin tantra naadloos blijkt te passen:
Na een onstuimige periode ontstaat een 'Utopia': een ideale wereld waarin de mensheid, samen met het dierenrijk, in balans leeft met de aarde én met geavanceerde technologie zoals AI en autonoom opererende robots. Mensen hebben weer tijd voor elkaar, hebben veel tijd voor elkaar! Ze vinden elkaar weer: meer liefde, meer zachtheid, meer ruimte, meer creatie — met een stralende gezondheid en een totaal vernieuwde levensenergie bijna onvergelijkbaar met wat nu in het straatbeeld aantreffen.
De onstuimige periode die eraan voorafgaat, wordt gekenmerkt door collectieve pijn van loslaten — zoals we dat ook individueel als mens kunnen ervaren. Collectief loslaten uit zich in confrontaties, klein en groot geweld, crises, natuurrampen en zelfs chaos. Het is zó groots en onoverzichtelijk dat het soms lijkt alsof het nooit meer goed komt.
Maar het is een universeel patroon, een wetmatigheid die historici herkennen: alleen vanuit chaos, alleen met het compleet verdwijnen van het oude, ontstaat ruimte voor iets nieuws. Iets verrassends. Iets essentieels.
Een nieuwe generatie staat op – wereldwijd verbonden via technologie én via energie – die voelt: we moeten opnieuw beginnen. Echt opnieuw. En zoals alles in de natuur gebeurt dat precies op het juiste moment. Wanneer de tijd rijp is. En dat momentum zal komen – al is het nog niet nú. Wie goed kijkt naar de jongste generatie, ziet de potentie al fonkelen.
Tot die tijd kunnen we ons individueel voorbereiden — door onze denkbeelden, patronen en ons ego - zorgvuldig opgebouwd in het verleden met een inmiddels compleet achterhaald tijdsbeeld - los te laten.
And that’s where tantra comes to the table!
Het is de missie van Your Future Is Now! om zoveel mogelijk mensen te helpen unwinden via dans en tantra — zich letterlijk te ‘ont-wikkelen’, de wikkels los te laten. Om zich te ontdoen van complexiteit, zodat de eenvoud overblijft. Eenvoud zoals een kind naar de wereld kijkt: open, nieuwsgierig, zonder oordeel. Niet kinderlijk, maar wezenlijk. Als volwassen mensen samen een nieuwe toekomst bouwen.
Onze dans- en tantra-tempels zijn daarom een belangrijk onderdeel van ons aanbod. Een bijdrage aan jezelf is in dit perspectief ook een bijdrage aan de wereld van morgen. Een cadeau aan jezelf, aan anderen én aan de nieuwe generatie.
Dank je wel dat je dit pad bewandelt!
Ons aanbod: Dans- en Tantra-Tempels in Amsterdam
Naast onze inspiratiesessies en holistic health-programma’s vormt ons dans- en tantra-aanbod de kern van ons persoonlijke transformatiepad.
We organiseren dans- en tempeldagen, wekelijkse trainingen, retraites en weekenden waarin we mensen begeleiden van danser naar tantrika — terug naar de eenvoud, verwondering en speelsheid van het kind.
Onze events zijn altijd een combinatie van dans en tantra, vaak verrijkt met rituelen uit het sjamanisme of andere helende tradities.
We combineren witte tantra (gericht op bewustzijn, hart en aanwezigheid) met rode tantra (gericht op levensenergie, lichaam en seksualiteit). Bij elke editie ligt de nadruk net weer anders: de ene keer op expressie en speelsheid, de andere keer op verstilling en diepe verbinding. We noemen het wel eens met een knipoog: roze tantra.
Onze community, Dancers in Tantra
Wat al onze events met elkaar verbindt, is de community.
Steeds vaker zien we dat mensen elkaar opnieuw ontmoeten — op een volgende tempeldag, een weekendretraite of een dansavond. De eerdere diepgaande reizen zijn voelbaar in het veld. Net als in de oorspronkelijke tribes waarin mensen leefden: kleine groepen waarin je je gedragen voelt, en waarin je mag zijn wie je bent. Iets waar we diep van binnen allemaal naar terugverlangen.
En we dansen allemaal! Meestal wekelijks. Zo integreren we onze tantra ervaring. Zo groeien we door!
Want wie danst, opent.
Wie danst, leeft.
Wie danst, verbindt.
Wij zijn Dancers in Tantra. En JIJ bent welkom!
Voor wie zijn onze tantra tempels?
Onze tempels zijn bedoeld voor mensen die willen verbinden – met zichzelf, met anderen, en met het leven zelf. Of je nu al jaren danst en tantrisch leeft, of juist nieuwsgierig bent naar een eerste ervaring: je bent van harte welkom.
Onze events zijn ontworpen voor:
- Ecstatic Dancers die verlangen naar meer verdieping en verbinding
- Biodanza-deelnemers die ook het seksuele aspect willen omarmen
- Tantric Dancers die rol-loos willen opgaan in groepsmagie
- Contact Impro-dansers die hun fysieke expressie willen combineren met energetische afstemming
- Yogabeoefenaars die het contact met anderen willen verdiepen
- Meditatie-liefhebbers die in beweging willen komen
- Swingers die openstaan voor bewustwording, verbinding en heling
- Nieuwsgierige mensen die durven ontdekken, en bereid zijn zich écht te openen.
Onze tempels zijn geen doorsnee events, maar levende velden voor wie keer op keer met open hart durft te dansen — de nieuwsgierigen, de liefhebbers, de voelers. Een plek waar we samen herinneren hoe het is om écht te leven.
Community en membership
Onze events zijn niet zomaar voor iedereen toegankelijk. Je koopt geen los ticket alsof je naar een concert gaat — je stapt in een veld dat gedragen wordt door de groep als geheel.
De meeste bedding ervaren we met mensen die vertrouwd zijn met barefoot dans, of die bereid zijn dat pad liefdevol te bewandelen. Mensen die beschikken over zelfreflectie, aanwezig zijn in contact en afgestemd op het grotere geheel. Zij creëren, samen, de veiligheid waarin ieder zich kan openen en ontspannen.
Daarom vragen we altijd om een korte registratie, met ruimte om iets over jezelf te delen. Soms volgt er een kort voorgesprek — om samen te voelen welk event past bij jouw wensen, ervaring en intentie.
Het tantrische pad hoef je niet alleen te bewandelen. We doen dit samen — als tribe, als veld, als beweging.
Voel je vrij om één keer, of steeds opnieuw, met ons mee te bewegen.
Nieuwsgierig?
Wil jij jezelf (verder) bevrijden via dans en tantra-tempels — in Amsterdam of ergens anders in Nederland?
Ontdek onze agenda op community.yourfutureisnow.com/curious en kies het event dat jouw hart raakt. Daar vind je ook de mogelijkheid om je te registreren.
Na een korte registratie – en eventueel een video call – ben jij ready-to-go voor je eerste dans- en tantra-ervaring bij Your Future Is Now!
Dans. Voel. Verbind.
Onze dans- en tantra-tempels wachten op jouw energie. Kom en dans met ons!