Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Monday 28 August 2023

Oude liefde roest niet | over ademwerk

Ken je dat gevoel dat je je beste vrienden niet elke dag hoeft te zien om te weten dat de connectie er direct weer is bij weerzien? Vertrouwd, veilig, ouderwets die klik! En je weet dat ze er ook direct voor je zijn, als er iets aan de hand is. Dat gevoel? Dat is ademwerk voor mij.

Vertrouwd

Zonder dat we erover nadachten namen we na onze geboorte meteen een diepe ademteug, om die vervolgens met een krijs weer uit te ademen. 99% van de dag adem je waarschijnlijk geheel onbewust. Maar bewust ademen kan superveel voordelen hebben, waar je eerder misschien niet bij stil stond en wat nu wel op je pad is gekomen. Ademen staat heel dicht bij je. Het is iets waar je op een gegeven moment bewust van wordt: ik kan er op vertrouwen. Zo simpel als: zit mijn adem hoog en adem ik snel? Dan ben ik gespannen. Zit mijn adem diep en adem ik traag, ben ik ontspannen.

Veilig thuiskomen

Hele boeken, podcastst en platforms worden tegenwoordig vol geschreven en gepraat over de kracht van de adem, maar de wijsheid is al eeuwenoud. Yogi’s noemen ademwerk ‘pranayama‘, vrij vertaald uit het Sanskriet betekent dat ‘beheersing van de prana’: en prana betekent adem, maar ook levensenergie. Diverse pranayama oefeningen worden beschreven in yogaboeken zoals de volledige yoga-ademhaling, de Kapalabhati ademhaling, de Ujjayi ademhaling of de wisselademhaling. Nieuw is dat ademen is losgekoppeld van yogalessen en als aparte sessies wordt aangeboden. Puur focussen op die adem, heeft iets magisch. Het kan je helpen meer te ontspannen, lichter te voelen, meer energie te hebben, emoties op te ruimen die vast zaten in je lichaam, sneller te herstellen na inspanning, te focussen of een betere weerstand te krijgen. Een ademsessie is veilig thuiskomen, in en bij jezelf.

De klik

Een ademsessie: jij en je adem komen samen. Thuiskomen in jezelf geeft energie en rust tegelijk. Alles voelt alsof het klopt. Als je die klik eenmaal hebt ervaren van eenheid, van dankbaarheid, van ‘dat alles klopt’ en loopt zoals het loopt, krijg je nog meer vertrouwen. In jezelf, in de ander, in het universum, in de flow van het leven. En je ervaart die flow ook vaker, voelt je veiliger, minder gestresst, minder angstig, meer jezelf. En je weet dat de adem er altijd voor je zal zijn, als je hem nodig hebt. Mijn eerste ademsessie heb ik ervaren als liefde op het eerste gezicht. Platonische liefde, als een vriendschappelijke ontmoeting waarvan je weet: wij zijn nog niet klaar met elkaar. Het was zo fijn, jij haalde iets uit mezelf wat mocht stralen, ik wil jou vaker zien.

Iets aan de hand

Je kunt ademwerk inzetten als onderhoud, dagelijkse routine, aanvullend voor iets anders zoals een koude douche of bepaalde sport. Maar je kunt een sessie ook inzetten voor speciale gelegenheden. Om verdriet los te laten, of om een nieuw seizoen te eren. Is er iets aan de hand? Dan is de adem er voor je. De beste les die ik leerde van ademsessies is eigenlijk dat de -eeuwenoude- wijsheid betreffende welk probleem dan ook, altijd al in je zit. Jij bent alles wat je nodig hebt. In je zit de kern. De essentie van alles draag je altijd met je mee. Soms ben je die alleen even kwijt. Stress, sleur, life en verdriet kan ontzettend in de weg zitten. En soms zit je ontzettend jezelf in de weg. Als je de tijd neemt om je zelf weer te ontmoeten in een ademsessie, zullen de antwoorden weer tot je komen.

Oude liefde roest niet

Er is geen goed of fout in hoe je het doet of hoe vaak je het doet: oude liefde roest niet. Bij ademwerk kun je altijd terugkomen. Of dat nu elke dag, eens per week of een keer in de zoveel maanden is. Verschillende technieken en methodes staan voor je klaar, zoals er in je vriendengroep ook diversiteit te vinden is. Mannelijk, vrouwelijk, zakelijk, flexibel, analytisch, humoristisch. Probeer die methodes, technieken, diverse docenten en coaches. Er blijft dan vast iets plakken wat bij jou past. De ene sessie zal je je misschien als de goede vriend inzetten als je je energiek wilt voelen. Een andere manier is wellicht je go to als je iets wilt uitpluizen, loslaten, een stuk in jezelf wilt helen met diepe inzichten. Mooi man, zo’n vriendengroep.

Af en toe moet je natuurlijk ook iets voor een goede vriend terug doen. Bij deze, dit blog. Lieve adem, zie ik je snel weer?

Liefs, Wieneke van der Aa

Wieneke organiseert samen met 5 andere ademcoaches een breathwork weekend op 30 september en 1 oktober bij LUZ Roermond. Klik hier voor meer info & tickets en meer toekomstige ademsessies

Foto: Peggy Maes Fotografie

Geschreven door Wieneke van der Aa

LUZ

LUZ we are the light ✧ Lichte, industriële en zeer ruime studio in Roermond voor o.a. yoga, ademwerk & ceremonies ✧ Come and sparkle with us!

Bekijk profiel
WE ARE THE LIGHT
Saturday, 07 Sep. om 17:00
YOGACRUISE YOGAZEILWEEK MET ADEMWERK TURKIJE
Marco Lagas
Meerdaagse retraites Ademwerk Yoga
Friday, 13 Sep. om 16:00
Weekend met ademwerk en 1 ceremonie met de Moederplant (Jurema)
MirKa
Plantmedicijn Innerlijke Reis Ademwerk
Friday, 22 Nov. om 16:00
Weekend met ademwerk en 1 ceremonie met de Moederplant (Jurema)
MirKa
Plantmedicijn Innerlijke Reis Ademwerk
Saturday, 17 Aug. om 10:00
1-daagse Yoga & Wellness Retraite
Yoga & Retraites Etten-Leur
1-Dags retraite Yoga Ademwerk
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl