'Ik kan helemaal niet tekenen', dacht ik bij mezelf alvorens ik in kleermakerszit mezelf klaarmaakte voor de eerste serieuze poging om kunstzinnig aan de slag te gaan in lange tijd. Ik had de dag ervoor met Rohit gesproken, die zelf kunstenaar is en lessen aanbiedt in zijn studio in Rishikesh, India. Zijn verhaal intrigeerde mij: 'Iedereen kan houtskooltekenen', zei hij. 'Er gaat veel potentie verloren door mensen die niet in zichzelf geloven. Door gedachtes als 'zie je nou wel, ik kan dit niet' serieus te nemen, stellen we onszelf niet in staat een oprechte poging te doen om iets te leren.' Dat was precies wat ik van mezelf dacht, dus ik was geïntrigeerd om de proef op de som te nemen.
Toen ik ging zitten begon het vrijwel direct: twijfel, zelfonderschatting en het stemmetje dat wil opgeven zodra de eerste signalen binnenkomen dat het inderdaad niet zo goed gaat als het arbitrair opgestelde verwachtingspatroon voor die dag. Het doel voor de eerste sessie was om een oog te tekenen, maar al snel werd ik geconfronteerd met mijn oordelende zelf. Gelukkig was Rohit daar om me te voorzien van wijsheid: 'We maken dingen vaak veel groter dan nodig. Waar we opgeslokt worden in een verhaallijn over onze identiteit, is de realiteit veel simpeler. Het zijn slechts vormen en schaduwen. Kijk goed wat je ziet en vertrouw in jezelf.'
Met de juiste begeleiding en een houding waar openheid, geduld en nieuwsgierigheid centraal staan, zijn ontzettend veel dingen mogelijk. Aan het einde van deze sessie, die 3 uur duurde maar voelde als 3 kwartier, staarde het resultaat mij recht aan. En ik keek terug vol ongeloof. Als iemand mij van tevoren had gezegd dat ik dit zou maken, had ik het niet geloofd. Wat ik het mooiste vond aan deze ervaring, is hoe het doorbreken van de ik-kan-dit-niet-verhaallijnen zich niet beperkt tot het medium waar je op dat moment mee bezig bent, maar zich in allerlei vormen aandient in het leven. Ik heb niet lang na deze ervaring mijn jeugddroom mogen verwezenlijken. Ik wilde altijd al zingen voor een groep mensen en heb dit kunnen doen als zanger van een band waar ik nu nog steeds aan deelneem. Ook hierin nam (en neemt!) de innerlijke dialoog vormen aan die maar al te herkenbaar en allesbehalve behulpzaam zijn. En dat is oké. Wat belangrijk is, is wat jij wilt doen en waar jij naartoe wilt. Waar voorbereiding wacht en kans verschijnt, daar wordt succes geboren.
De beste voorbereiding die er bestaat is je houding en relatie met jezelf. Wat voor gesprekken voer je met jezelf als dingen even niet zo lekker gaan? Of juist als ze goed gaan? Hoe open sta je voor nieuwe uitdagingen en hoe ontvang je die? Heb je het idee dat je je potentie benut? Het gaat er niet om dat we alles doen wat we zouden willen, maar dat we onszelf geen beperkingen opleggen om onze dromen achterna te gaan. Dit is waar creatieve expressie voor ons om draait.
Rohit komt op 27 juli voor het eerst naar Nederland om zijn lessen te onderwijzen aan de westerse wereld. Zijn methodiek, die gebaseerd is op de vipassana-traditie, heeft al vele reizigers geïnspireerd in zijn studio in de Himalaya's, waaronder mij. Ondersteund door meditatie en yoga, nemen we je mee in een midweek vol verbinding. Tijdens deze retraite, gehouden op het prachtige landgoed Op Welna op de Veluwe, bouwen we aan de connectie met jezelf, met de mensen om je heen en de natuur.
Geïntrigeerd? Lees deze brochure rustig door of neem contact op via de contactgegevens onderaan de brochure voor vragen of om je aan te melden voor de retraite.