Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Tuesday 04 April 2023

Ontwikkel je IK-kracht | Kom uit je vrouwelijke schaduw

Iedereen heeft een mannelijke en een vrouwelijke kant met kwaliteiten in zich die ons tot een uniek mens maken. Onze ouders drukken hierin grote stempels op ons via onze opvoeding en ons DNA. Daarnaast spelen culturele achtergrond en ons persoonlijke bewustzijnsniveau een grote rol. De opdracht is om de mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf te leren kennen, te ontwikkelen en in balans te brengen. Pas als we dit bereikt hebben zijn we in staat om ons volledige potentieel als mens te verwezenlijken. De mannelijke kant in ons is meer naar buiten gericht en bedoeld om evenwichtig in de uiterlijke wereld te staan, en staat voor focus, leiderschap, Ik-kracht, missie, avontuur, je innerlijke krijger, zelfvertrouwen, grenzen te kunnen stellen en stabiliteit. De vrouwelijke kant in ons is gericht op innerlijk vervuld raken en staat voor verzorging, gevoelens, omhulling, verbondenheid, liefde, zachtheid, troost en flow. Het vrouwelijke heeft haar schaduw in de zin van vervloeien, symbiose, overgevoeligheid, machteloosheid. Ook de mannelijke kant zijn schaduw kent zoals geweld, macht en controle.

Ik-Kracht

Steeds als je weinig focus ervaart in je leven besef dan dat je te veel in de vrouwelijke schaduw zit. Je vervloeit met de ander, er ontstaat symbiose, je bent wellicht overgevoelig en je voelt je machteloos in situaties. Het kan je leven zo doelloos maken dat je op den duur zelfs depressief kan worden. De innerlijke balans is dan veel te veel doorgeslagen naar het vrouwelijke. Deze onbalans brengt je van je levenspad.

Als er geen richting is dan is het nodig om weer in contact te komen met je mannelijke energie. Ik weet van mezelf bijvoorbeeld dat ik van nature een krachtige mannelijke energie heb maar hij is vaak uit balans en schiet naar de andere pool omdat ik in mijn individualiteit niet gezien werd als kind. Ik werd als meisje niet als gelijke gezien en opgevoed door vooral een dominerende mannelijke energie in plaats van een betrokken liefdevolle. Om alsnog een richtinggevende liefdevolle mannelijke kant in mezelf te ontwikkelen, zodat ik nu wel mijn eigen authentieke pad kan bewandelen, heb ik een bepaalde felheid in mezelf nodig. Anders blijf ik wat hangen in de ruststand van ZIJN. Als ik te lang in de Zijn-stand heb gestaan dan ga ik me na een tijd ongelukkig voelen, er komt niets uit mijn handen en word ik down. Als ik goed oplet en niet oordelend ben naar mijn emoties dan voel ik vroeg of laat dat de emotie boosheid me komt helpen en die zegt in feite “Hallo! IK ben er ook nog!” Boosheid helpt je om je grenzen te bewaken. Niet alleen naar anderen maar het begint bij jezelf: je stapt daarmee de oceaan van eenheid uit weer terug het leven in.    Het vraagt steeds om weer lichamelijk in beweging te komen om mijn energie te kunnen kanaliseren. Felheid en boosheid als mijn vriend te zien en energieën van anderen weer leren loslaten door op tijd mijn grenzen aan te geven en de begrenzing van mijn lichaam te voelen. Daarom loop ik de laatste weken dagelijks heel wat kilometers in de natuur. Dit doe ik in de ochtend en in de avond zodat ik mijn lichaam goed kan voelen en daardoor mijn energie goed kan aarden in mijn lichaam. Ik ga dan uit mijn hoofd terug in mijn lijf en voel me daarna veel energieker en helderder. Ook wil ik weer gaan tennissen zodat ik flink mijn felheid kan inzetten bij het slaan. Ook het samenzijn en werken met paarden zet me op scherp omdat je altijd alert moet zijn in hun bijzijn. Ze weerspiegelen mijn eigen kracht en laten met hun lichaamstaal zien of je “aan” staat, present bent of niet. Het heeft mij geholpen om mijn innerlijke leider weer opnieuw te vinden in mezelf na die een lange tijd kwijt te zijn geweest. Hoe laat jij je mannelijke energie in zijn kracht komen?

Symbiose in relaties: een schaduwkant van het vrouwelijke

Een symbiotische relatie ontstaat vaak als je voor een of beide ouders hebt gezorgd omdat ze psychisch in onbalans waren. Als kind verlang je naar emotioneel contact met je ouders en neem je trauma gevoelens van ze over. In een symbiotische ouder-kind relatie ben je namelijk in hun huid gekropen om precies aan te kunnen voelen wat de ander voelt zodat je daarop kon anticiperen. Je bent als kind dan niet alleen aan het zorgen voor de ander maar je hebt ook op een energetische manier hun identiteit overgenomen. De grenzen zijn vervaagd geraakt en jullie versmolten. Dit werkt heel verstikkend omdat je niet in staat bent om je eigen persoonlijkheid te ontwikkelen, en raakt dan later in grote verwarring omdat je niet weet wie je bent. Dit versmelten, ook wel vervloeien genoemd, is de schaduwkant van het vrouwelijke.

Dit is problematisch voor al je verdere relaties omdat het vervloeien met de ander een automatisme is geworden. Vooral als je verliefd bent wil je graag veel samen zijn met je geliefde en staat een symbiotische relatie om de hoek.

Symbiose betekent voor mij dat je niet je eigen verbinding met de aarde voelt, en niet in staat bent om je eigen geestkracht te voelen als van jezelf. Daardoor heb je het idee grenzeloos te zijn of dat je in macht van de ander bent. Ook in deze relatie voel je net zoals vroeger geen ik-kracht meer en je vervloeit met je geliefde als een plas water. Dit gevoel is heel onprettig op den duur. Je wilt die vervloeiing niet ervaren maar je weet ook niet hoe je dit moet keren. De beloning van het opgeven van je symbiose is alleen zijn oftewel uniek zijn. Dat voelt als: “Dit ben ik en dat is de ander.” De prijs die je daarvoor betaalt is het ervaren van eenzaamheid. Je zult ook vaak een sterke behoefte voelen aan versmelting en het willen aanraken van de ander. Maar dit trotseren is de enige manier voor een gezonde relatie.

Het opgeven van de symbiose tussen jullie begint met het bewust worden van het versmelten met je geliefde. Als je na jullie ontmoeting weer op jezelf bent kan je dit gevoel onderzoeken en jezelf deze vraag stellen: Hoe voelt dat, die symbiose? Doorvoel het. Dit bewustwordingsproces kan je trainen zodat je weer fijn kan terug keren naar jezelf.

We hebben vaak twee behoeftes in een liefdesrelatie: we willen alleen zijn en onze authentieke zelf neerzetten, en we willen erbij horen en met iemand samen zijn. Op jezelf zijn en weer samen zijn, dit is een oneindige beweging zoals een lemniscaat. Dat is een oefening in samenzijn en weer afscheid nemen. Afscheid nemen doet vaak pijn, we voelen een verscheurdheid van binnen en willen niet alleen zijn. Als je die eenzaamheid durft te voelen dan lost het vaak ook weer op en voel je weer hoe fijn het is om weer op jezelf te zijn. Je creëert daarmee ruimte voor je eigen zelf.

Je mag je ruimte leren innemen. Je hoeft niet te verdwijnen in de ander. De ander heeft daar ook niets aan, die wil ook gelijkwaardigheid ervaren. Je mag deze verloren ruimte weer terug innemen. De onderstaande oefening helpt je hierbij. Dit zal niet gelijk lukken en het zal wellicht altijd aandacht nodig hebben, maar als je ervan bewust bent is dat al heel mooi.

Oefening: Lemniscaat

Symbiose is een ervaring, een energetisch gevoel. Het is belangrijk om over dit gevoel bewustzijn te krijgen zodat we weer terug in onze kracht kunnen staan nadat we vervloeid zijn geraakt met de ander.

Teken of visualiseer een Lemniscaat, dat is een symbool in de vorm van een acht op de grond van ongeveer 2 meter. Buiten kan je hem in het zand tekenen met een stok.

De eerste cirkel staat voor het in verbinding zijn met de ander, de momenten dat jullie samen zijn.

De andere cirkel staat voor op jezelf zijn, uit verbinding, en dit kan soms een eenzaam gevoel geven.

Loop nu op deze lijnen. Je start bij de eerste cirkel en je voelt hoe het is om samen te zijn. Hoe fijn het is om tijd samen door te brengen.

Dan volg je de lijn naar de andere cirkel en voel wat er verandert in je binnenwereld, wat valt je op? Welke emoties komen nu naar voren?

Is het een gevoel van eenzaamheid of misschien voel je je verlaten? Misschien voel je verdriet opkomen. Doorvoel dan deze emotie. Voel je gevoel van eenzaamheid en het uit verbinding zijn. Dit helpt je om jezelf te dragen en de flow van in en uit verbinding te doorvoelen, zodat het makkelijker wordt om weer terug bij jezelf te komen. Je eigen kracht weer te ervaren.

Oerkracht voor ons welzijn

We hebben een wilde oerkracht nodig voor ons welzijn. We moeten een zwaard kunnen trekken en kunnen zeggen: “Cut the bullshit”

Als je in een benauwde situatie zit, welke dan ook, moet je daar iets aan kunnen veranderen zodat je hem weer in eigen beheer neemt. Je bent geen slaaf van de situatie. Je bent een krijger, zonder krijger- schap raak je uit balans. Deze oerkracht dien je te integreren in je streven naar een liefdevolle presentie. Anders is het ongeloofwaardig, of je bent bezig met het opbouwen van een imago van de verlichte. Dat is vaak iemand die geloofd heel bijzonder te zijn door spirituele ervaringen die hij gehad heeft. Het gaat erom mens te durven zijn, we zijn al verlicht geboren. Je bent de verlichte en je bent een mens met patronen. Soms zijn je patronen minder aanwezig maar ze gaan niet weg dat is een illusie. Je wordt wel steeds vrijer omdat stilte en harmonie zich verdiepen. Ieder mens moet leren vieze handen te krijgen en leren hier mee om te gaan.

Daarvoor heb je je oer-natuur nodig. Spirit en oerkracht of spiritualiteit en boosheid moeten samenkomen. Net zoals dieren hun territorium en welpen willen beschermen en mannetjes vechten om een vrouwtje, hebben wij ook een eigen Oer-natuurkracht in onszelf. Dit is om onszelf te beschermen in ongezonde situaties. Als we spiritueel willen leven, dan is het aardse en alles wat daarbij komt kijken nodig voor de juiste balans. Schaamte mag je voelen want dat kan omhoog komen als je deze dierlijke instincten in jezelf waarneemt. Net zoals jaloezie en misschien wel woede die je in jezelf toelaat. Laat deze woede niet achterwege, doorvoel hem voor je welzijn. Iets of iemand kan je helemaal opzuigen waardoor je je eigen kracht niet meer kan voelen, maar hoe kan je dit nou ombuigen? Zoek de strijder in jezelf op en kijk eens naar een poezengevecht op YouTube waar je ziet dat ze vechten om hun territorium te verdedigen.

Oefening: stok breken

Je bent veel met je geliefde bezig en voelt je eigen Ik niet meer. Je versmelt te veel met de ander. Een vriendin van mij bijvoorbeeld zag de hand van haar vriend als ze naar haar eigen hand keek. Dan is er teveel versmelting tussen hen ontstaan. Maar dit kan ook gebeuren bij iemand waarmee je erg begaan bent. Zelf voel ik niet alleen wat de ander voelt maar ik kan ook heel erg meevoelen. Als gevolg daarvan zag ik laatst terwijl ik in de spiegel keek eerst het gezicht van een andere vrouw en vlak daarna mijn eigen spiegelbeeld.

Dit kan vanzelf weer weggaan na een situatie waarbij je je erg hebt opengesteld voor de ander maar het kan ook zijn dat het wat oefening vraagt om weer los te komen, vooral in een liefdesrelatie.

Ga het bos in en zoek een paar stokken die je doormidden kan breken. Voel hoe lekker het is om de stok die staat voor jullie versmelting door te breken, zodat jullie weer twee eigen individuen worden. Doe dit met meerdere stokken en neem ook een paar stokken mee naar huis zodat je dit dagelijks een tijdje kan doen.

Oefening: Wilde oerkracht in jezelf opzoeken

Leg de situatie voor je neer die je benauwt in je leven. Neem voor deze oefening een paar kussens die je voor je op de grond kunt leggen. Elk kussen staat voor een persoon in de situatie inclusief jezelf. Zo kan je de situatie van een afstand bekijken. Het kan zijn dat je nu onverschillig wordt ten opzichte van de situatie, dat heeft te maken met dat het je te erg raakt of omdat je de situatie zo gewend bent.

Laat iemand (of doe het zelf) nu een stok of iets wat druk geeft in je buik/maag drukken die representant staat voor jouw gevoel van benauwdheid. Het kan zijn dat je deze benauwdheid zo gewend bent dat je er mee kan leven. Blijf deze benauwdheid een tijd voelen terwijl de stok tegen je buik drukt. De ander kan iets harder met de stok tegen je maag drukken en voel dat het op een gegeven ogenblik ondragelijk begint te worden. Duw de stok nu iets van je af ook als je niet die aandrang voelt. Speel ermee hoe het voelt om weer ruim te kunnen ademhalen.

Ik beschrijf de oefening nu door een persoonlijke situatie te schetsen:

Visualisatie

Mijn persoonlijke situatie was heel benauwend omdat ik een man heel leuk vond die nog vast zat aan zijn ex. Zijn ex gebruikte hem als slaaf en speelbal wanneer ze zin had in aandacht en seksualiteit. Ze had veel macht over hem waardoor ik het niet van haar kon winnen. Ik wist ook dat hij niet mijn man was omdat hij veel issues had en niet in contact stond met zijn emoties. Ik voelde me ook een slaaf van de situatie omdat ik in die ongezonde situatie bleef hangen en wilde weer terug in mijn kracht komen en op zoek naar een echte man. Zij en ik deden dus eigenlijk hetzelfde. Ik legde een kussen neer, die voor haar representant stond en sloeg met een stok op het kussen. Terwijl ik dit deed opende ik mijn mond en maakte hier geluiden bij. Na dit een poosje gedaan te hebben, nodigde ik haar in gedachten uit voor een gevecht. Tijdens de visualisatie voelde ik dat ze taai was en sterk. Ze bleef opstaan en was kranig.

Aan het einde van het gevecht kwam ik erachter dat het gevecht niet zo zeer om die man ging maar om de oerkracht die ik in mezelf wilde beleven en haar wilde activeren tijdens het contact en gevecht met haar. We konden elkaar zien in onze kracht. We waren aan elkaar gewaagd. Dat was erg lekker! Ook toen het gevoel van schaamte in mij omhoog kwam, vanwege het uiten van mijn dierlijke instincten, voelde ik tegelijk ook dat dit nodig was om mijn IK-kracht te vergroten. Nadat ik de schaamte mocht voelen van mezelf, kon ik genieten van deze poezengevecht visualisatie. Ik kon na het gevecht op een gegeven ogenblik bij haar ook een berusting voelen. Ik vroeg haar na afloop om deze man los te laten voor zijn welzijn en toekomstperspectief. Ook wist ik dat zij diep van binnen een echte man wilde net zoals ik dat verlang.

Een vereiste voor een gezond (liefdes) leven: verbind je met je buik en bekken

Ik hoor om me heen dat veel vrouwen maar ook mannen niet verbonden zijn met hun buik en bekkengebied. Alsof het daar leeg is, niet bewoond door onze zielen energie. Het vraagt om bewust aandacht geven aan je buik om hem weer te gaan voelen zodat je energie weer kan stromen en je beter geaard bent. Je buik is het centrum van je lichaam, hier huist je kracht. Als je die niet bewoont dan neem je ook geen ruimte in en kan je ook geen contact maken met je bekken waar je wilde oerkracht huist. Dat betekent ook dat andere mensen je kunnen overspoelen, want je bent er niet. De mate waarin jij ruimte inneemt in je leven heeft dus alles te maken met ruimte in je buik en bekken voelen en daar kracht uit te halen.

Een mooie bewustwordings-oefening is om tijdens het contact met mensen te voelen of je je ruimte kan blijven innemen en bij jezelf kunt blijven, het contact met je buik kunt behouden tijdens een gesprek. Als dit niet lukt, kan je ook waarnemen dat je bij jezelf weggaat en je buik en onderlichaam leeglopen. Met leeg lopen bedoel ik dat je van jezelf weggaat, jezelf klein maakt en daarmee distantieert van jezelf. Dit weggaan bij jezelf, jezelf kleiner maken, kost heel veel energie. Letterlijk en figuurlijk ben je leeg daarna. Dit vraagt om lichaamsbewustwording en een diepe ademhaling. Ik heb een oefening hoe je in contact kan komen met je buik zodat je dit bewust kan trainen. Via je buik maak je contact met allerlei emoties ’s zoals boosheid en verdriet. Die mogen allemaal gevoeld worden zodat je steeds in contact blijft met je gevoelens en daar vervolgens naar kan handelen voor een authentiek leven. Dit is een proces en iets wat altijd aandacht en verdieping kan gebruiken. Wees daarom heel liefdevol voor jezelf en forceer niets.

Buik ademhaling:

Ga lekker liggen of zitten en leg je handen op je buik.

Adem nu richting je buik en adem een keer 4 tellen in en 4 tellen uit, dit is de ene ademhaling, en de andere ademhaling is een gewone in en uit ademhaling.

Wissel deze ademhalingen nu af, doe dit ongeveer 5 a 10 minuten. En probeer elke dag dit te herhalen. Je zult niet meteen naar je buik kunnen ademen maar wel richting je buik. Dit vraagt om een grote concentratie, je bent gewend om in je hoofd te leven, dus dit vraagt om een verandering. Voel je niet ontmoedigd als het niet meteen lukt. Het heeft mij ook enkele jaren gekost om mijn ademhaling goed in mijn buik te krijgen.

Als mijn mannelijke en vrouwelijke energieën in balans zijn voel ik me vitaal en sterk. Mijn dagen verlopen heerlijk soepel, er is flow in mijn leven. Ik voel me licht, speels en stevig geaard en daardoor kan ik mijn creativiteit en kwaliteiten goed kwijt in mijn werk en verdere activiteiten. Zo voel ik me het liefst! Wie zou dit nou niet willen?

Geschreven door Ellen Worm

Lightworker.eu

Ellen organiseert bijeenkomsten met aardende visualisaties en oefeningen, dans en zang. Met haar warme stem neemt ze je mee op een reis naar binnen

Bekijk profiel
Je kan niet meer worden dan jezelf, je kan wel meer jezelf worden!
Sunday, 30 Jun. om 14:00
Stemexpressie en Mantra Zingen
Lightworker.eu
Mantra zingen Stembevrijding Zangcirkel
Sunday, 27 Oct. om 14:00
Stemexpressie en Mantra Zingen
Lightworker.eu
Mantra zingen Stembevrijding Stemexpressie
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl