Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Friday 03 November 2023

Maartje Derks: Een reis door verschillende werelden

Van Master in Business tot serveerster bij First Dates, en nu het brengen van vreugde met Ecstatic Dance avonden en het creëren van betekenisvolle vrouwenretraites. Zo veel levens vervat in één leven, steeds dichter bij haar kern, haar bestemming in dit leven. We zijn zo nieuwsgierig naar haar verhaal. Daarom zijn we het gesprek met haar aangegaan. Lees meer over Maartje in dit artikel!

We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Hoe ben jij op dit pad terechtgekomen?

Op zevenjarige leeftijd wist ik al precies wat ik wilde: vegetariër worden. Maar het leven bracht uitdagingen. Gymnasium, zoektochten, en een eetstoornis kwamen op mijn pad. Toch volgde ik de verwachtingen en studeerde Organisatiewetenschappen. Daarna volgde een avontuur van reizen, paniekaanvallen, en uiteindelijk besefte ik: dit is niet mijn weg.

Een spontaan ticket naar Gambia opende mijn spirituele pad. De inzichten groeiden. Terug in Nederland brak een tijd van transformatie aan. Van Zimbabwe tot Bali, mijn reis naar vrijheid begon. Yoga, meditatie, en een bijna-verloren pup verankerden me steeds dieper in mezelf. Een nieuwe fase in Venlo bracht meer inzicht. Tel Aviv werd mijn volgende bestemming, een reis van ontdekking en vertrouwen. Alleen, met boeken en dieren, vond ik mijn pad. Vegan werd een levensstijl met hoofdletters.

Fladder, een nieuw familielid, vond zijn thuis bij mij. Opnieuw kwam ik terug naar Nederland, voor een nieuw seizoen First Dates, en opnieuw vond ik mijn plek hier niet. Vanlife werd mijn nieuwe 'ding'. Na eerst een Mercedes brandweerbus gekocht en verkocht te hebben, liet ik mijn ideale huisje op wielen bouwen.

Wat een mooi verhaal! We zijn ook benieuwd hoe je jezelf ook weer geherdefinieerd hebt als vrouw zijnde

Ik ging op zoek naar een nieuwe definitie van mijn vrouw-zijn en wilde mijn seksualiteit herontdekken. Ik wist dat het anders kon, maar tot dan toe had ik geen idee hoe. Tijdens mijn reis ontmoette ik Imaya tijdens mijn allereerste sister circle. We hadden meteen een klik en gingen samenwonen in Portugal. De eerste avond vroeg ze: "Zullen we morgenochtend yoga & borstmassage doen?" Iets in mij vond dit vreemd, maar ik besefte dat ik alles mocht omarmen wat te maken had met vrouw zijn. Die ochtend raakte ik voor het eerst in mijn leven mijn borsten ECHT aan. Dit was precies 3 jaar geleden, toen ik 27 was. Op mijn 27e leerde ik mijn eigen borsten pas écht kennen, met de diepte en zachtheid die ze verdienen. Op deze manier had ik mezelf nog nooit ontmoet, hoe kon ik dan verwachten dat een partner mij zo zou kennen?

Een periode van zelfontdekking volgde, in het wijze en warme gezelschap van Imaya. Ik werkte door behoorlijk wat diepe stukken heen en keerde uiteindelijk terug naar Nederland vanwege het overlijden van mijn opa. Inmiddels wist ik dat ik anders wilde wonen en leven, ook in Nederland. In mijn visualisaties zag ik een houten huisje in het bos voor me, met een omheind stuk land waar Fladder vrij kon rondrennen en ik in rust kon leven, genietend van de natuur en mezelf verder kon ontwikkelen. Ik vond zo'n plek in Helvoirt, in een houten huisje met een enorme omheinde tuin en een fantastische huisgenoot, Chiel. Vanaf het begin ging het diep, alles van mij was welkom. Het mooie was dat Chiel naast ons huis een plek bouwde, AVANI genaamd. Een retraitecentrum waar ik aan mocht meewerken en het eerste jaar mocht runnen. Hier vond ik thuis in mezelf. Ik nodigde Imaya uit om haar wijsheid met de Nederlandse vrouwen te delen, want wat ik van haar geleerd had, gunde ik elke vrouw. Ze stemde in onder de voorwaarde dat ik mee zou doen. Dat ik haar zou ondersteunen om dit de wereld in te brengen. Een volmondige JA vanuit mij, en zo werd Ode aan de Yoni geboren. Ons allereerste retreat vond plaats in juli 2021. 17 vrouwen zeiden JA tegen deze reis en vertrokken allemaal met een nieuwe kijk op zichzelf, hun sensualiteit, hun seksualiteit, hun lichaam en eigenlijk hun hele leven.

Wat inspirerend! Heb je wat meer achtergrondinformatie over Ode aan de Yoni?

Ode aan de Yoni is ontstaan vanuit de intentie om vrouwen dieper te laten verbinden met hun sensuele zelf en vrouwelijk lichaam, en om hen in dit proces te ondersteunen vanuit Sisterhood. We willen allemaal een ode brengen aan onze Yoni, die voor ons symbool staat voor ons sensuele, seksuele, vrouwelijke zelf. We willen ontvankelijk zijn voor het leven, verzachten en onszelf steeds meer bevrijden.

Op je profiel zien we ook dat je Ecstatic Dances organiseert. Kun je daar wat meer over vertellen?

Naast mijn eigen bevrijding via Ode aan de Yoni, was dans ook een vorm van zelfbevrijding en eigenlijk ook diepe therapie voor mij. Ik dook in de wereld van Ecstatic Dance en besloot twee jaar geleden op mijn verjaardag mijn eerste eigen Ecstatic Dance bij Avani te organiseren. Inmiddels is de Ecstatic Dance community bij Avani enorm gegroeid en is letterlijk elke editie uitverkocht. Ik ben enorm trots en dankbaar voor deze stap in mijn leven, om te staan voor dingen die mij raken en geholpen hebben. Om deze vervolgens te delen met mijn omgeving is echt een groot cadeau.

Dankjewel voor je mooie verhaal. Wat zou jij nog willen meegeven aan onze community?

Ik zou graag iedereen willen aanmoedigen om te blijven ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Geef jezelf toestemming om te blijven veranderen, laagjes af te blijven pellen en steeds dichter bij jezelf te komen. Voel jouw waarheid en leef daarnaar. En vooral, maak plezier. Dans met het leven. Neem het allemaal ook niet te serieus en blijf de luchtigheid opzoeken.

Wat zijn jouw toekomstige evenementen?

De komende tijd organiseer ik regelmatig Ecstatic Dance bij Avani. Meer info over deze evenementen vind je op mijn Hipsy-profiel.

Daarnaast organiseren we van 4 tot 7 januari het Winterfestival met Ode aan de Yoni. Een prachtig vierdaags event in een sprookjesachtig kasteel in België. We komen samen tijdens de koude wintermaanden om elkaar te ontmoeten in het meest Yin-seizoen. We willen onszelf en elkaar juist in die diepte en donkerte voeden, vieren en verzorgen. We gaan lekker eten, dansen, zingen, ontspannen en samen ceremonies beleven.

We zorgen weer voor een mooi gevuld programma, met voldoende tijd om gewoon te ZIJN en te genieten van de omgeving, onszelf en elkaar. Dit alles op het magische en sprookjesachtige landgoed 'Heerlijckyt van Elsmeren'.

Het festival vindt plaats van 4 tot en met 7 januari, en zo zal het begin van 2024 vervuld zijn met sisterhood, zachtheid, vieren, vertragen en ontspanning. Er zijn nog enkele 1- en 2-persoonskamers beschikbaar, naast de mogelijkheid om met je camper te komen.

Ook in 2024 organiseren we weer het Ode aan de Yoni Retreat en het Vrouwen Tempel weekend met Ode aan de Yoni. Hier vind je meer informatie.

Geschreven door Maartje Derks

Maartje Derks

Organisator Ode aan de Yoni retraites en evenementen || www.odeaandeyoni.com Organisator Ecstatic Dance AVANI (Helvoirt, Brabant)

Bekijk profiel
Explorer of life ✨ Organising things I LOVE & want to share this with you
Thursday, 15 Aug. om 11:30
Ode aan de Yoni || Vrouwen Zomer Festival @ Avani
Maartje Derks
Festivals Vrouwencirkels Meerdaagse retraites
Friday, 21 Jun. om 19:00
//Ode aan de Yoni X Roos Diana // Ecstatic Singing Circle// met Cacao
Maartje Derks
Mantra zingen Vrouwencirkels Cacao ceremonie
Friday, 27 Sep. om 11:00
Ode aan de Yoni - De Initiatie || tantra retraite voor vrouwen @ Avani
Maartje Derks
Vrouwencirkels Tantra Meerdaagse retraites
Wednesday, 05 Jun. om 19:00
Ecstatic Dance AVANI X DJ Sefrijn
Maartje Derks
Ecstatic Dance
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl