Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Friday 08 April 2022

Familieopstellingen: wat zijn het en wat heb je eraan?

Familie Opstellingen zijn razend populair en dat is niet voor niks. Alhoewel er veel theorieën zijn over hoe Familie Opstellingen blijft het in wezen nog altijd een groot mysterie. Iedereen die het meegemaakt heeft zal het echter met je eens zijn dat het werkt en dat het bovendien ontzettend effectief is.

Wat doet een Familie Opstelling dan precies?

Kort samengevat maken Familie Opstellingen zichtbaar dat veel van de uitdagingen die we in ons dagelijks leven tegenkomen in verband staan met onopgeloste kwesties uit onze (familie)geschiedenis of vroege jeugd. Een opstelling fungeert daarbij als een bijzondere methode waarmee we de negatieve effecten van deze gebeurtenissen alsnog kunnen herstellen.

Deze onopgeloste kwesties gaan vaak verder terug dan ons eigen leven en meestal hebben wij hier zelf helemaal geen besef van. Denk bijvoorbeeld aan oorlogstrauma in de familie, verborgen liefdes, miskramen/abortus, religieuze verstrikkingen, familie geheimen en soortgelijke verhalen. Wanneer deze gebeurtenissen in de familie niet genoeg erkend zijn (een plek hebben gekregen) blijven ze ergens in de familieziel doorspelen en vaak hebben de latere generaties hier dan onbewust last van. Dit is ook de reden dat Familie Opstellingen zo goed werken voor mensen die klachten hebben die ze zelf niet zo goed kunnen plaatsen. Het kan dus heel goed zijn dat die klachten eigenlijk helemaal niet bij jou horen maar doorgegeven zijn vanuit de Familie en een Familie Opstelling biedt dan mogelijk enorme verlichting en helderheid.

Hoezo werkt een verstrikking?

In Opstellingentaal spreken we van de term ´buitensluiten´. Bert Hellinger, de grondlegger van Familie Opstellingen, heeft dit nader uitgelegd met behulp van de term ´Familieziel of Familie geweten´. Dit onzichtbare geweten waakt over de balans in het familiesysteem en zal er alles aan doen om buitengesloten ervaringen, gevoelens en gebeurtenissen alsnog een plek te kunnen geven. Wanneer deze niet aan het licht komen zijn het vaak volledig onschuldige nakomelingen die deze problemen onbewust gaan dragen of herhalen. Dit gegeven wordt ook wel een verstrikking genoemd en tijdens een opstelling kunnen we deze ontwarren zodat je hier weer vrij van wordt.

“Familie Opstellingen maken zichtbaar dat alles met elkaar in verbinding staat en dat onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden zich vaak in de latere generaties blijven herhalen.”

Bijzonder in dit alles is dat het gedaan wordt zonder dat de rest van de Familie daarbij fysiek aanwezig hoeft te zijn en er zelfs dingen opgelost kunnen worden waarvan de oorsprong bij mensen ligt die al lang zijn overleden. De positieve uitwerking zal (bewust of onbewust) in de hele familie doorwerken en ook de generaties die nog zullen komen profiteren hiervan.

Naast de traditionele familiekwesties biedt het opstellingenwerk ook een bijzondere mogelijkheid om op een diep niveau naar verschillende kwesties in jezelf en het leven te kijken. Hierbij speelt de persoonlijke smaak, levenservaring en begeleidersstijl van de opsteller/begeleider een grote rol. Zo werk ik bijvoorbeeld graag met innerlijke delen, onderdrukte emoties, relatie-dynamieken en meer archetypische elementen zoals je levensmissie en authentieke zelf.

Ik kan me goed voorstellen dat het bovenstaande wellicht lastig te bevatten zou kunnen zijn wanneer je dit nog niet in levende lijven hebt ervaren. Het mooie van een Familie Opstellingen is dat je nergens in hoeft te geloven en dat je alles zelf kunt toetsen aan de hand van je eigen ervaringen.

Geschreven door Merijn Boulogne

Veld van Waarheid

Familie en Organisatie Opstellingen in Utrecht. Individuele sessies, trainingen en een vakgerichte opleiding.

Bekijk profiel
Loop je eigen pad en kom in flow!
Thursday, 02 May. om 13:00
LIP Opstellingen (life Integration Process) met 5 vraagstellers
Veld van Waarheid
Familieopstellingen Healing Energiewerk
Saturday, 18 May. om 10:00
Familieopstellingen verdiepingssessie
Veld van Waarheid
Familieopstellingen Healing Spirituele ontwikkeling
Sunday, 09 Jun. om 10:00
Familieopstellingen verdiepingssessie
Veld van Waarheid
Familieopstellingen Healing Spirituele ontwikkeling
Saturday, 18 May. om 14:00
Familieopstellingen middag met 4 vraagstellers
Veld van Waarheid
Familieopstellingen Healing Energiewerk
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl