Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Friday 08 April 2022

Familieopstellingen: wat zijn het en wat heb je eraan?

Veel van de uitdagingen die je in je dagelijks leven tegenkomt staan in verband met onopgeloste kwesties uit jouw (familie)geschiedenis of verre verleden. Een opstelling is een bijzondere therapievorm of ceremonie waarbij je de negatieve effecten van deze gebeurtenissen op jou en je omgeving op een unieke wijze kunt herstellen. Een bekend verschijnsel waar we in het opstellingenwerk naar kijken is het overnemen of dragen van andermans lasten. Dit zijn lasten die eigenlijk niet bij jou horen maar welke je (onbewust en uit liefde) tijdens je kindertijd voor je ouders of voorouders bent gaan dragen. Dit gegeven wordt ook wel een verstrikking genoemd en tijdens een opstelling kunnen we deze ontwarren zodat iedereen weer verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen lot.

Na afloop van een opstelling voelt een deelnemer zich doorgaans ´ontlast´ en heeft er zowel inzicht als heling plaatsgevonden. Bijzonder in dit alles is dat het gedaan wordt zonder dat de rest van de familie daarbij fysiek aanwezig hoeft te zijn. Desondanks zijn de positieve effecten bewust of onbewust wel voor de hele familie merkbaar en zullen ook de generaties die nog na jou zullen komen hiervan profiteren.

Naast de traditionele familiekwesties biedt het opstellingenwerk ook een mogelijkheid om op een diep niveau naar verschillende kwesties in jezelf en het leven te kijken. Hierbij speelt de persoonlijke smaak, levenservaring en begeleidersstijl van de opsteller/begeleider een grote rol. Zo werk ik bijvoorbeeld graag met innerlijke delen, onderdrukte emoties, relatie-dynamieken en meer archetypische elementen zoals je levensmissie, levenskracht en zielenplan. Ook zijn opstellingen goed inzetbaar in het bedrijfsleven om tot inzichten te komen bij bijvoorbeeld bedrijfsprocessen of teamdynamieken. De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig en het is maar net waar de situatie om vraagt of waar hart van de begeleider naar uitgaat.

De opstelling zelf speelt zich af in een ‘wetend veld’. Een begrip waar moeilijk een voorstelling bij gemaakt kan worden maar wat wel makkelijk door jou zelf ervaren kan worden. Ik noem dit wetende veld het 'Veld van Waarheid’ omdat ‘hoe het echt is’ erin zichtbaar wordt.

Met behulp van dit wetende veld onderzoeken we de dieperliggende oorzaken achter problemen, situaties of levensuitdagingen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je plotseling ontdekt dat de onrust die jij ervaart eigenlijk bij je (voor)ouders hoort of dat je huidige relatie negatief beïnvloed wordt door iets wat in het verleden niet goed besproken of afgesloten is. Een ander veelvoorkomend voorbeeld zien we op het gebied van ongeboren kinderen (abortus, miskraam e.d), hierbij laten opstellingen ons zien dat het belangrijk is dat de familie ook hen als onderdeel van de familie erkend. Hetzelfde geldt binnen bedrijven en organisaties waar bijvoorbeeld iemand op onterechte wijze de deur is gewezen. Zelfs als dit lang geleden gebeurd is en iedereen het al vergeten is kunnen hier onbewust toch nog negatieve effecten van spelen.

Opstellingen laten ons zien dat alles met elkaar in verbinding staat en dat gebeurtenissen die verborgen blijven of niet erkend worden zich vaak in de latere generaties opnieuw blijven herhalen.

Ik kan me goed voorstellen dat het bovenstaande wellicht moeilijk te bevatten is en uiteraard zijn deze zaken ons meestal volledig onbewust. Tijdens een opstelling valt plotseling het kwartje en dat kun je het beste maar gewoon zelf eens ervaren.

Familieopstellingen zijn bij uitstek geschikt als tool om oplossingen te ontdekken voor terugkerende en moeilijke verklaarbare problemen. Blijft iets terugkomen, zich herhalen en om jouw aandacht vragen? Een (familie)opstelling biedt op een bijzondere wijze uitkomst.

Geschreven door Merijn Boulogne
Veld van Waarheid
Bekijk meer artikelen
Uitverkocht
Friday, 09 Jun. om 14:00
Opstellingenmiddag in kleine groep (6p) met 3 vraagstellers
Veld van Waarheid
Familieopstellingen Healing Energiewerk
Sunday, 02 Jul. om 14:00
Opstellingenmiddag in kleine groep (6p) met 3 vraagstellers
Veld van Waarheid
Familieopstellingen Healing Energiewerk
Sunday, 18 Jun. om 14:00
Opstellingenmiddag in kleine groep (6p) met 3 vraagstellers
Veld van Waarheid
Familieopstellingen Healing Energiewerk
Sunday, 18 Jun. om 10:00
Systemische Verdiepingssessies ´Liefde voor Systemisch Werk´
Veld van Waarheid
Familieopstellingen Healing Spirituele ontwikkeling
Made with ♥ Copyright 2023 hipsy.nl