Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Monday 22 January 2024

Ecstatic Dance Festival Holland - Het gevoel van extase, een heel weekend

Met mijn hart vol, een lach op mijn gezicht en een moe lichaam denk ik terug aan dit weekend. Het is alsof ik een sprookje in ben gestapt en nu weer terug ga met een boek vol nieuwe lessen en wijsheden. Geleerd van elk mens die aanwezig was op het Ecstatic Dance Festival Holland. Zoiets moois. Eigenlijk te lastig om te verwoorden, maar ik ga toch een poging wagen. Ik gun iedereen om zoiets te ervaren. Ik denk dat ik verliefd ben geworden. Naja, dat weet ik eigenlijk wel zeker.

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik geloof dat wij mensen gemaakt zijn om te dansen. Het geeft ons een bepaald gevoel van vrijheid, je beweegt letterlijk je gevoel en je emoties door je lijf heen. Ik merk dat in mijn kring het concept “Ecstatic Dance” geïnterpreteerd wordt als iets heel “zweverigs” of “engs”. Vaak krijg ik een vraag met: “Moet je dan goed kunnen dansen?”. Nou dan heb ik hier alvast het antwoord: Nee! Stel je voor, je bent alleen thuis met heerlijke muziek op. Je sluit je ogen, voelt de muziek en begint intuïtief te bewegen. Jouw lichaam leidt je, zonder restricties, zonder gedachten en zonder alcohol of drugs. Precies! Er worden geen middelen gebruikt om dit gevoel te stimuleren. Het gevoel van totale extase zit namelijk gewoon in jezelf. Daar kwam ik nog een keer achter tijdens het festival. Ik gaf me over in een omgeving waar ik me veilig voelde. EDFH zorgde ervoor dat er een omgeving gecreëerd werd waar alles welkom is.

Elke emotie, elke beweging, elk mens. Iedereen is welkom. Ongeacht je achtergrond of leeftijd. En wat fijn dat we met elkaar zijn en dat we op zo’n pure manier met elkaar kunnen verbinden. Natuurlijk is het spannend om uit je comfortzone te stappen en op avontuur te gaan. Al helemaal als je alleen gaat. Maar je krijgt er ook zoveel voor terug. Zelf liefde, liefde voor alle mensen om je heen en liefde voor het leven. Vooral aan het begin van het nieuwe jaar voelde dit als een fijne start.

Kasteel de Berckt is opzich al een magische locatie met veel natuur en geschiedenis. Eenmaal aangekomen op een donderdagavond in mijn gedeelde vrouwenkamer werd ik verwelkomd door vreemdelingen met een grote glimlach: “Wat fijn dat je er bent!”. Toen wist ik gelijk; dit wordt een magisch weekend. Deze avond begonnen we gelijk met een dans, zodat we al konden opwarmen en konden landen. Het was voor mij een perfecte opening om eens even te kijken met wie ik dit weekend zou gaan beleven. Het viel me op dat het een mooie mix was van verschillende generaties. Ik genoot gelijk om te zien dat deze verschillende mensen al met elkaar aan het dansen waren. Vrijdagochtend werd ik verwelkomd met een lekker ontbijt vol proteïne, we gaan beginnen!

Na weer een heerlijke dans in de ochtend, was ik echt wakker en klaar om te genieten van het programma vol workshops, ceremonies en beweging. De hele verzameling van co-creators was ook klaar voor ons. Met 400 unieke mensen hebben we gezongen, gedanst en gebruld. Mijn knuffel teller ging elke dag door het dak heen, de lach op mijn gezicht werd elke dag groter en de twinkeling in mijn ogen werd steeds feller. Dit is toch waar het om draait in het leven?!

Wat kan je verwachten tijdens zo’n weekend? Het eerste wat in me opkwam is het woord: overgave. Je geeft je over aan het programma wat is gecreëerd om het beste uit jezelf te halen. Dat is al een veilig gevoel. Ook de ruimte is ingericht om aan iedere wens te voldoen. Met kussens, matrassen en fijne muziek kon ik zo al heel de dag in de lounge liggen, maar de muziek vanuit de danszaal riep mijn naam en daar was ik eigenlijk ook niet meer weg te krijgen. En geen zorgen. Als je even wat minder sliep, of juist gewoon even niet wilde dansen, waren er genoeg andere dingen.

Misschien vraag je je af; wat maakt Ecstatic Dance dan anders? Een nieuwe ontmoeting inspireerde met deze quote:“Ik kan absoluut mezelf zijn, mijn licht schijnen zonder enige beperkingen. En dat is het meest vrije gevoel wat er bestaat”. Beter kon ik het zelf niet beschrijven. Deze veiligheid voelden wij allemaal.

Het is zo mooi om te zien hoe zoveel verschillende mensen, vanuit alle hoeken van de wereld, bij elkaar komen en al vanaf het eerste moment met elkaar verbinden. Of zoals ook werd gezegd: We vormden een tijdelijke community. Mijn kleine spanning om in mijn eentje te gaan, was ook gelijk weg zodra het festival begon. De warmte die ik voelde bij binnenkomst door de lieve co-creators lieten mij me gelijk thuis voelen. De glimlach bij het bestellen van een koffie of een heerlijke cacao was voor mij eigenlijk al genoeg.

Laten we zeggen dat het een weekend was dat boven al mijn verwachtingen uitsteeg. Toegankelijk voor de beginner tot de fanatiekelingen. Ik ga natuurlijk niet alles verklappen, want ja, je moest er bij zijn.

Nu in de trein naar huis voel ik dat ik mezelf meer van dit soort ervaringen gun. En het goede nieuws is, er komen nog veel meer leuke edities. Op 23 maart is het volgende evenement alweer gepland. Een Ecstatic Rave. Dit heeft net een andere insteek. Namelijk dansen voor 12 uur lang. Puur met je eigen energie en die van het collectief. Na meer dan 12 uur te hebben gedanst dit weekend, voel ik wel dat ik hier klaar voor ben. En ik ga ook zeker mijn vrienden meenemen, want dit is dé perfecte manier om kennis te maken met Ecstatic Dance. Wat ik al zei. Ik gun werkelijk iedereen om zoiets moois mee te maken. Het is een manier om te ontdekken wie je bent en hoeveel liefde er in jou zit zonder daar andere dingen voor nodig te hebben. Puur door de kracht van die verbinding.

Mij zie je in ieder geval wel op de dansvloer!

Voor het event in maart zie: XL Rave Edition

Fotocredit:
Marijke Kodden
Frank Kouws

Geschreven door Guusje Nuijten

Ecstatic Dance Festival Holland

For everyone who believes in magic. Join us and expect the unexpected. Together we hold space for life to unfold and carry us in the now.

Bekijk profiel
Ground-Align-Centre-Vibrate-Resonate-Explorer-Expand-Radiate-Renew
Wednesday, 28 Aug. om 09:00
🌸✨🎶 Het Grote Fijne Festival 2024! With special guests: Yaima 🥰🏕️☀️🌱
Chocolate Club
Festivals Ecstatic Dance Live muziek
Wednesday, 07 Aug. om 10:00
RiseUP zomerfestival 2024
RiseUP
Festivals Live muziek Ecstatic Dance
Friday, 11 Oct. om 19:30
PLAY! Zwolle Ecstatic Dance met DJ Yarl (alle leeftijden)
Play Zwolle
Ecstatic Dance Playfulness
Friday, 06 Sep. om 19:30
20🎫PLAY! Zwolle Ecstatic Dance met DJ Nachtpapegaai (alle leeftijden)
Play Zwolle
Ecstatic Dance Playfulness
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl