Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Thursday 07 December 2023

De eerste Ecstatic dance in Nederland: Een interview met Shanto

Ecstatic Dance. In Nederland zijn we dolgelukkig met deze dansvorm. Het gevoel van dansen, op blote voeten, zonder woorden, gewoon samen, is werkelijk zalig. Maar stel je eens voor dat dit nog niet bestond in Nederland? Hoe is dit hier eigenlijk tot stand gekomen? In dit exclusieve interview nemen we je mee in de intrigerende wereld van Shanto, de pionier die Ecstatic Dance naar Nederland bracht. Op dit moment is hij nog steeds actief met het organiseren van Nataraj en Ecstatic Dance Oosterhout, en natuurlijk draait hij zelf ook. Shanto is ook een fervent golfsurfer, en deze passie weerspiegelt zijn benadering van het leven. Hij surft mee op de golven van het leven en wordt daardoor naar prachtige, bijzondere plekken gebracht. In dit artikel duiken we dieper in zijn wereld. Wat drijft hem in het leven? En waar bevindt hij zich nu?

We zijn benieuwd. En bedankt Shanto!

Hoe begon jouw reis met Ecstatic Dance en wat inspireerde je om het naar Nederland te brengen?
Mijn reis met Ecstatic Dance begon nadat ik al een groot deel van mijn levenspad had bewandeld. De ontmoeting met mijn leraar bracht me tot het besef van waar het leven werkelijk om draait, Het was thuiskomen na een levenslange zoektocht. Het idee om Ecstatic Dance naar Nederland te brengen, ontstond toen ik mijn eigen plek wilde creëren, een ruimte waar mensen zonder woorden met elkaar konden zijn en dansen. Ik moet zeggen dat ik ook echt tijden heb meegemaakt dat ik me heel eenzaam heb gevoeld. En gelukkig kwam ik erachter dat ik juist mensen nodig had om me heen. Dat is wat Ecstatic Dance mij gaf. Het gevoel dat je niet alleen was. Het maakt niet uit wie je was, of waar je vandaan kwam. Iedereen werd verrast met het idee dat je in dit format kon dansen zonder te praten, en maakte toch een mooie vorm van verbinding. Ik had zo een mooie ervaring en we wilden dit delen. Ik gunde het iedereen om zich zo verbonden te voelen!

Hoe zag de beginfase eruit en hoe reageerden mensen op de introductie van Ecstatic Dance in Nederland?
Dus dat gingen wij doen. In 2012 organiseerden we ons eerste Ecstatic Dance-feest in Club Lite, Amsterdam. Het begon met vier dj's, elk met een half uur speeltijd, voor een publiek van 80 mensen. Al snel groeide het uit tot een wekelijks evenement met meer dan 180 mensen. De essentie was simpel: mensen samenbrengen zonder woorden, zonder betekenisgeving en zonder invulling. Alleen dansen en ontdekken. Het was een experiment dat resulteerde in een groeiende community van dansers die van heinde en verre naar Amsterdam kwamen.

Wat maakt Ecstatic Dance uniek en hoe heeft het zich ontwikkeld sinds de start in Nederland?
Ecstatic Dance onderscheidt zich door een open veld te creëren waarin iedereen welkom is, ongeacht danservaring of achtergrond. Het begon als een helend middel, een antwoord op eenzaamheid. Mensen kunnen dansen, hun eigen lichaam vergeten en een diepere verbinding ervaren. Ieder mag er zijn eigen beleving van maken. Het is een open ruimte waar iedereen, zelfs de vreemdeling, zich thuis kan voelen. Zelfs al dans je met je ogen dicht, je voelt dat er mensen om je heen dansen. Dit kan ook een mooie reflectie zijn van het leven; soms voel je een bepaalde eenzaamheid in je familie of vriendengroep. Dansen biedt een middel om daar voorbij te bewegen.

Hoe heeft Ecstatic Dance zich verspreid over Europa en welke rol speelde Nederland in deze beweging?
Na de oprichting in Nederland ontvouwde het fenomeen van Ecstatic Dance zich als een inspirerende golf, die verder reikte dan de grenzen van Nederland en zich verspreidde naar andere Europese steden. Amsterdam, als bakermat van deze vernieuwende dans beweging, speelde een cruciale rol als katalysator voor een opkomende stroming van spiritualiteit en verbinding. De stad fungeerde als een brug naar een grotere bewustwording, waarbij dansers elkaar ontmoetten op de betoverende dansvloer en gezamenlijk een bloeiende gemeenschap vormden.

De invloed van Ecstatic Dance reikte verder dan de Nederlandse grenzen, en nieuwsgierige blikken uit steden als Barcelona en Berlijn waren gericht op hetgeen zich afspeelde in Amsterdam. Wat hier tot bloei kwam, was nieuw en verfrissend voor hen. Deze pionierende steden werden getuige van een dansvorm die ze nog niet eerder hadden ervaren. Als een vonk die oversloeg, begon Ecstatic Dance zich vanuit Amsterdam te verspreiden en vond het zijn weg naar verschillende hoeken van Europa. Het bleek een universele taal van expressie en verbindende energie die grenzen doorbrak en een gemeenschappelijke ruimte creëerde voor mensen om samen te komen en te dansen.

Wat betekent Ecstatic Dance voor jou persoonlijk en welke boodschap wil je delen met de community?
Ecstatic Dance is voor mij niet slechts een dansvloer; het is een transcendentale reis die ons uitnodigt om voorbij de grenzen van het bekende te bewegen. Het fungeert als een krachtig middel om ons bewustzijn te vergroten, een poort naar onontdekte gebieden van zelfexpressie en groei. De dansvloer wordt een speelveld waar mensen worden aangemoedigd om voorbij hun eigen fysieke en mentale grenzen te dansen, een uitnodiging om het onbekende te verkennen en te omarmen.

In mijn visie voor Ecstatic Dance is eerlijkheid en oprechtheid de kern. Het gaat niet om het vormen van exclusieve groepjes, maar om het creëren van een inclusieve ruimte waar iedereen welkom is. Mijn boodschap aan de community is gebaseerd op het vertrouwen in het onbekende. In plaats van rigide structuren en verwachtingen, nodig ik uit om te dansen met het mysterie, om altijd voorbij het bekende te gaan en je te laten betoveren door de magie van het onbekende.

Inmiddels is Ecstatic Dance ontdekt door een hele nieuwe generatie dansers die er weer op zijn eigen manier invulling aan geeft. In die ontwikkeling speel ik nauwelijks nog een rol. Ik beperk me tegenwoordig tot het organiseren van een Ecstatic Dance per maand in mijn woonplaats en daarnaast draai ik op veel plekken waar ik als “the godfather’ warm onthaald wordt. En daarnaast draai ik natuurlijk al 21 jaar op de Nataraj feesten!

Afsluitende woorden:
Shanto heeft met zijn unieke bijdrage niet alleen de dansgemeenschap in Nederland, maar in heel Europa beïnvloed. Zijn visie op Ecstatic Dance als een krachtig middel om bewustzijn te verruimen en verbinding te creëren, heeft een blijvende indruk achtergelaten op de dansers die hij heeft geïnspireerd. Zijn impact gaat verder dan alleen bewegingen op de dansvloer; het is een uitnodiging om samen te komen, waar iedereen welkom is.

Benieuwd naar de events van Shanto?
Bekijk hier de events van Ecstatic Dance Oosterhout.
En hier de events van Nataraj.

Geschreven door: Guusje Nuijten

Geschreven door Guusje Nuijten

Ecstatic Dance Oosterhout

Iedere maand kan je Ecstatic Dance beleven in de Cultuurmakerij, een superfijne zaal op het voormalige Galvanitas terrein.

Bekijk profiel
Pure Ecstatic!
Tuesday, 09 Jul. om 14:30
Ecstatic Dance Festival Holland ✨ Summer Celebration 2024 ✨
Ecstatic Dance Festival Holland
Ecstatic Dance Live muziek Festivals
Friday, 28 Jun. om 14:00
Ecstatic Summer Gathering
Ecstatic North
Ecstatic Dance Festivals Authentic Relating
Wednesday, 28 Aug. om 09:00
🌸✨🎶 Het Grote Fijne Festival 2024! With special guests: Yaima 🥰🏕️☀️🌱
Chocolate Club
Festivals Ecstatic Dance Live muziek
Wednesday, 07 Aug. om 10:00
RiseUP zomerfestival 2024
RiseUP
Festivals Live muziek Ecstatic Dance
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl