Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.
Gepubliceerd op Wednesday 30 November 2022

Dansen is Liefde en Lust voor het Leven voelen, een ‘Must’

Hipsy is geboren en later is de ‘vroegere’ website ‘Blotevoetendans.nl’ overgenomen door Hipsy. Hipsy staat dan ook vol met dans-events. Geen ballroom, geen ballet, geen salsa maar ‘conscious dance’ ofwel events voor de ‘bewuste’ danser. Dansen is ‘hot’ en lijkt een nieuw fenomeen, maar het heeft altijd al bestaan en is nooit weggeweest. Dansen zonder passen of choreografie, waar lichaam, hart, mind en geest in verbinding staan met de muziek, waar we worden gedreven in onze bewegingen door die ondefinieerbare essentie die we bewustzijn noemen, is onmiskenbaar oud.

Conscious Dance – Bewuste Dans

Terwijl het ‘bewust’ dansen van vandaag er misschien iets anders uitziet of andere muziek heeft dan het bewust levendig extatisch dansen in de jaren ’70, ’80, ’90, is het uitgangspunt hetzelfde:

Komen opdagen - ‘no matter what’, ongeacht hoe je eruit ziet, wie je bent, hoe je je voelt – en dansen op muziek zoals JIJ dat wilt.

Op jezelf alleen, in contact met een ander, in de energie van een groter veld. Met aandacht voor het hier en nu, met gewaar zijn voor je binnen en buitenwereld. Waar ruimte is voor het volledige spectrum van menselijke emoties en waar je bereid bent nieuwsgierig te zijn wat er in jou, met jou en tussen elkaar beweegt. Waar we bewegen ten behoeve van gezondheid, heling, transformatie en groei; voor jezelf, de mensheid, de wereld.

Diverse Dansvormen – waar voel jij je ‘thuis’?

De droom van één van mijn docenten, Gabrielle Roth (1941 - 2012), grondlegster van de 5Rhythms, was dat de 5Rhythms wereldwijd net zo bekend en ‘normaal’ zouden worden als Yoga. Ik ben bang, en tegelijkertijd verheugd, dat dit aan het gebeuren is maar dan met ‘bewuste dans’ in het algemeen. Net als bij yoga heb je in de dans diverse stromingen. Vele zijn geboren vanuit de wortels van de 5Rhythms zoals OpenFloor, Movement Medicine, SoulMotion, ZeroOne. Volgens mijn bronnen waren de grondleggers van Ecstatic Dance in de VS ook 5Rhythms dansers/docenten (?). Contactimprovisatie, BioDanza, Somatic Dance, Tantric Dance, Dancing for Birth zijn weer vanuit andere wortels ontstaan.

Zelf heb ik altijd al bewust gedanst. Daar waren geen georganiseerde bewuste dansvormen voor nodig. De levendigheid van volksdans sprak me als kind al meer aan dan het statige van ballet. Als tiener vond ik mijn heil in de zo ouderwets lijkende stijldans wereld maar deze ‘community’ was zijn tijd ver vooruit als het gaat om het in een veilige ‘consent’ setting vieren van je passie, levendigheid, intimiteit en sensualiteit. Ongeacht je geslacht, seksuele uiting, oriëntatie, voorkeur, relatie. Als 20’er ontdekte ik al vrij snel de 5Ritmes en daarmee gerelateerde dansvormen. Iedere ‘conscious’ dansvorm of docent opende in mij weer andere deurtjes. 30 dansjaren en 20 jaar lesgeven verder durf ik uit eigen ervaring te delen dat iedere vorm, ieder deurtje, simpelweg een andere ingang is tot uiteindelijk dezelfde universele vervullende bron.

De vraag is welke vorm of welk vormen jou het gevoel geven ‘thuis’ te komen? En waar je jouw mensen ont-moet? Je weet wel, degenen die je het meeste JOU laten voelen. Degenen die je optillen en je helpen herinneren wie je werkelijk bent. Zij zijn degenen die, wanneer je een dansruimte uitloopt, je beter laten voelen dan toen je binnenkwam.

Onderaan deze blog zal ik een opsomming van diverse bewuste dansvormen geven met daarbij een korte omschrijving. Tevens voor wie en waarom dansen!?

Seksuele levensenergie op de dansvloer en in het leven!

Wanneer ons hart en ons lichaam door dans en bewust bewegen wakker worden, komt ook onze seksuele energie in beweging. Op de dansvloer voelen we ons misschien het ene moment bruisend, stralend en aantrekkelijk en het volgende moment schuldig, onhandig en verlegen. We voelen ons misschien overweldigd door onze eigen ervaring of door de seksuele energieën rondom ons, of we voelen ons mat, niet in contact met onszelf of gewoon buitengesloten.

Vanaf onze geboorte tot aan onze dood zijn we seksuele wezens.

Vanaf het moment dat onze eerste cellen worden gevormd, die ons leven schenken, tot aan de diepe overgave van onze laatste uitademing, een leven is doordrenkt met libido. Dansen kan deze krachtige energie opwekken op een manier die opwindend, vreugdevol, overweldigend, angstaanjagend, magisch is en/of alles daartussenin. Wanneer deze energie op authentieke wijze wordt erkend, ondersteund en uitgedrukt, is het potentieel voor heling, transformatie en bevrijding immens. Het bereiken en onderhouden van een harmonieuze relatie met seksuele gevoelens kan echter een complexe, zenuwslopende en mysterieuze reis zijn die we vaak zelf moeten uitzoeken.

Libido Love of Life programma’s - avonden, weekends, jaartraining

Omdat seksualiteit zowel in het leven als op de dansvloer zo vaak ondergronds aanwezig is, genegeerd wordt of onbewust uitgeleefd kan het bewust onderzoeken van dit thema intens, bevrijdend, intiem en krachtig zijn. De Open Floor ‘Libido Love of Life’ workshops en trainingen die door mijzelf en meerdere collega’s al decennia lang wereldwijd worden aangeboden zijn gerichte programma's voor een belichaamde verkenning van seksualiteit, intimiteit en levenskracht. We dansen en werken met de beweging van seksuele energie binnen de bredere definitie van ‘Libido’ als levenskracht, geboorteplaats van creativiteit, vitaliteit en aanwezigheid. 'Libido’ programma’s kun je volgen tijdens workshopavonden, introductiedagen, meerdaagse retraites en een jaartraining.

Jaartraining Libido Love of Life

De jaartraining, die start in maart 2023, is een unieke en opwindende reeks van 4 residentiële modules die zich richten op de subtiele en niet zo subtiele energieën van seksualiteit door middel van Open Floor Conscious Embodied Dance, maar ook Wheel of Consent, Inquiry en meer.

Het geeft je de kans om een jaar lang verschillende texturen en thema's van seksualiteit, sensualiteit en intimiteit te verkennen in een toegewijde groep. Het ‘commitment’ van deze vaste besloten groep wordt een veilige en dynamische container die vanuit vele perspectieven ondersteuning en hulpbronnen biedt en tegelijkertijd kwetsbaarheid, authenticiteit en eerlijkheid aanmoedigt.

Terwijl de groep zich ontvouwt, bieden ik en mijn team een combinatie van groepsproces, specifieke psychologische verkenningen en informatie door belichaamde dans- en bewegingsoefeningen, om de schoonheid en kracht van je seksualiteit te helpen ontdekken en deblokkeren.

Dit programma begeleidt en daagt degenen uit die bereid zijn om hun volledige potentieel als volwassen, seksuele, creatieve menszijn te bereiken. De vreugde en de schoonheid die deze reis kan bieden maakt het de moeite waard om de uitdaging, de investering en het risico aan te gaan.

Lees hier meer over de Libido programma’s en deze Jaartraining

Lees meer over Monika en haar dansaanbod via embodieddance.nl of via Hipsy

Diverse Bewuste Dansmodaliteiten – Voor Wie & Waarom?

Voor wie?

Iedereen kan iedere vorm dansen. Het enige dat nodig is, is nieuwsgierigheid en bereidheid bewust te bewegen. Het maakt niet uit of je ervaren bent of nog nooit eerder gedanst hebt, of je energiek of juist rustig bent, of je je gezond voelt of juist beperkt, of je man, vrouw of non-binair bent, of je jong of oud bent, hoe je eruit ziet, denkt of voelt.

Waarom dansen?

Uit onderzoek blijkt dat dansen energie geeft, veerkracht, levenslust, ontspanning, verbinding, creativiteit, fitheid, heling, plezier en meer. Mensen dansen om vele persoonlijke redenen. Het werkt door op zoveel verschillende soorten lagen van ons zijn en leven.

Of dat nu is om opnieuw thuis te komen in ons lichaam en deze al bewegend te ont-moeten en te ont-spannen. Of om onze harten te luchten, gevoelens toe te laten en deze in alle veiligheid in de dans te mogen uiten. Om onze gedachten eens flink de wereld in te dansen, deze te transformeren of juist te laten verstillen. Om de muziek onze ziel te laten raken en de dans als gebed te dansen. Omdat we ons willen overgeven aan de dans met ons hele wezen van lichaam, hart en mind. Om extase te ervaren. Om ons verbonden te willen voelen met onszelf, met een ander, anderen en onze omgeving. Om andere gelijkgestemden te ontmoeten. Of om tot een bepaalde ‘tribe’ te willen toebehoren omdat we het gevoel hebben daar ons zelf te mogen zijn en ons vrij te voelen.

Diverse Bewuste Dans Modaliteiten

Ecstatic Dance

Extatische dans is een vorm van dans waarbij de dansers, soms zonder de noodzaak om specifieke passen te volgen, zich overgeven aan het ritme en vrij bewegen als de muziek hen meeneemt, wat leidt tot trance en een gevoel van extase. De effecten van extatische dans beginnen met extase zelf, die in verschillende mate kan worden ervaren. De dans dient als een vorm van meditatie en helpt mensen om te gaan met stress en om rust te krijgen.

5Rhythms

De 5Ritmes is een vrije dynamische bewegingsmeditatie die door Gabrielle Roth is ontwikkelt. Een dansvorm waarin je leert om je vrijer te bewegen om te komen tot meer zelfinzicht en authenticiteit. De ritmes Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch en Stil vormen de basis. 5Ritmes put uit inheemse en wereldtradities met behulp van principes van sjamanistische, extatische, mystieke en oosterse filosofie. Het put ook uit de Gestalttherapie, de beweging van het menselijk potentieel en de transpersoonlijke psychologie. Fundamenteel voor de beoefening is het idee dat alles energie is en beweegt in golven, patronen en ritmes. Door het lichaam te bewegen, het hart te openen en de geest te bevrijden, kan men verbinding maken met de essentie van de ziel, de bron van inspiratie waarin een individu onbeperkte mogelijkheden en potentie heeft.

OpenFloor

Open Floor is een levendige dansmeditatie, waarin je onderzoekt wat jou in beweging brengt. Je leert gewoonten en patronen te begrijpen door dieper inzicht en zelf bewustzijn. Hoe meer men de verschillende reacties in bewegingen belichaamd, hoe meer men kan terugvallen op deze veerkracht om het leven met flexibiliteit en gemak te benaderen. Bewust dansen met thema's op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied. Je bewust worden van je eigen behoeftes en grenzen. Ontdekken dat je altijd in relatie bent met iets of iemand. Waarin er tijd is voor je eigen dans, de verbinding met de ander en, er verbinding is met de groep en het grotere geheel.

Libido Love of Life

Libido Love of Life is een unieke en opwindende dansvorm gericht op subtiele en niet zo subtiele energieën van seksualiteit. Libido is eetlust in zijn natuurlijke staat. Het is een essentieel onderdeel van de natuurlijke bewegingsexpressie en het verlangen naar verbinding. Het kan veel plezier, diepgaande genezing en diepe verbinding brengen. Het bereiken en onderhouden van een harmonieuze relatie met seksuele gevoelens kan echter een complexe, zenuwslopende en mysterieuze reis zijn die we vaak zelf moeten uitzoeken. Libido programma’s bieden de kans om dit te onderzoeken en verkennen in een toegewijde groep.

MovementMedicine

Movement Medicine integreert fysieke, artistieke, spirituele, sjamanistische en therapeutische praktijken om de menselijke creativiteit, heling en transformatie te stimuleren, met de nadruk op de relatie met onszelf, elkaar, de aarde en de geest van het leven.

BioDanza

Biodanza is een systeem gericht op zelfontplooiing en het verhogen van de levenskwaliteit door middel van dans, muziek en groepservaringen. Het is ontwikkeld door psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro Araneda in de jaren 60 in Chili en is wereldwijd verspreid. Biodanza streeft ernaar mensen meer plezier en gevoel in het leven te geven door het gezonde deel van het individu aan te spreken. Dansen, muziek en onderling contact worden ingezet als middel om intense, positieve belevingen op te roepen.

Tantric Dance

Tantric Dance is een dansvorm en spel tussen mannelijke en vrouwelijke energie om zo de dualiteit te ontstijgen. Degene die danst doet dit vanuit de mannelijke energie (Shiva) en leidt de dans. De mannelijke energie is krachtig en creatief in de leiding en neemt de ander mee op avontuur in de dans. Degene die ontvangt doet dit vanuit de vrouwelijke energie (Shakti). De vrouwelijke energie is sierlijk, meegaand als water, krachtig in overgave. In iedereen zit mannelijke en vrouwelijke energie. Deze worden in de dans gepolariseerd. Een contactdans als spel van geven en ontvangen. Een spel van leiding nemen, bewust bewegen en sturingskracht aanwakkeren (Shiva) en overgave, flexibiliteit, energie en schoonheid (Shakti).

Somatic Dance

De elementen in de Somatic Dance zijn aanraking, bewegingsexploratie en dansimprovisatie, alleen, met een partner en in de groep. Ook word je tijdens de dans individueel somatisch begeleid. Somatics betekent: ‘Het lichaam en zijn natuurlijke bewegingen van binnenuit ervaren.’ Contact maken met de prachtige intelligentie van het lichaam.

Contactimprovisatie

Contactimprovisatie is een vorm van geïmproviseerde partnerdansen die zich sinds 1972 internationaal heeft ontwikkeld. Het omvat de verkenning van het eigen lichaam in relatie tot anderen door gebruik te maken van de basisprincipes van het delen van gewicht, aanraking en bewegingsbewustzijn.

*Bronnen: Bernice Raabis van Dance the Medicine – Embodied Sexuality Circle van OpenFloor International – 5Rhythms - Monika Körschner van Embodied Danc - Wikipedia. *

Geschreven door Monika Korschner

Embodied Dance of Life - Monika Körschner

Dansavonden/ochtenden, meerdaagse workshops, jaargroepen: 5Rhythms, OpenFloor, L*bido Love of Life. Monika geeft ruim 20 jaar les in binnen/buitenland

Bekijk profiel
The body always leads us home, if we can simply learn to trust sensations...
Thursday, 13 Jun. om 19:30
Libido Love of Life - OpenFloor EmbodiedDance - AmsterdamNrd
Embodied Dance of Life - Monika Körschner
Open Floor 5 Ritmes Conscious Dance
Wednesday, 24 Jul. om 10:00
Libido Fundamentals - OpenFloorDance - 5day Summer Residential Retreat
Embodied Dance of Life - Monika Körschner
5 Ritmes Open Floor Dansworkshop
Tuesday, 04 Jun. om 19:45
5Rhythms Alkmaar Oudorp
Embodied Dance of Life - Monika Körschner
5 Ritmes Open Floor Conscious Dance
Tuesday, 18 Jun. om 19:45
5Rhythms Alkmaar Oudorp
Embodied Dance of Life - Monika Körschner
5 Ritmes Open Floor Conscious Dance
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl