Relateren op romantisch niveau is volop in ontwikkeling. Een traditionele monogame relaties is voor veel mensen outdated en past niet altijd bij de huidige levensstijl, denkbeelden of idealen. Vooral als je veel bezig bent met zelfontwikkeling, kom je vroeg of laat in aanraking met alternatieve vormen van relateren. Of het nou iets is waar je zelf mee bezig bent of veel om je heen ziet gebeuren.
Zo ontmoet je een fijne vrouw in de knuffelworkshop die zichzelf beschrijft als ‘monogamisch’. Praktiseert die leuke man van het conscious date event ‘ENM’ en zit het stel wat je in de tantratempel hebt ontmoet in een ‘open relatie’.
Wat is ENM?
Strikte monogame relaties zijn al een tijdje niet meer de norm. Maar wat kan er allemaal dan wel? In de wereld van zelfontwikkeling komt het concept van ethische non-monogame (ENM) relaties steeds meer naar voren. ENM omvat het hele spectrum aan relatievormen buiten de traditionele monogame setting. Het biedt de mogelijkheid om liefdevolle relaties aan te gaan en te experimenteren met verschillende verbindingen.
Waarom zou je een open relatie willen?
Het kan de mogelijkheid geven om jezelf meer te ontdekken binnen je huidige relatie, verdieping op te zoeken samen met je partner of om je leven te verrijken met verschillende relatievormen. In ENM gaat het vaak niet om het ‘hebben’ van meerdere partners, maar om authentiek jezelf te kunnen zijn en te leven in verbinding.
Welke soorten open relaties zijn er?
Binnen ENM zijn er verschillende vormen van open relateren. Polyamorie, waarbij liefdevolle en emotioneel betrokken relaties met meerdere mensen tegelijkertijd kunnen bestaan, is een veelvoorkomende vorm. Dan heb je open relaties, waarbij er een vaste partner is, maar wel openheid om buiten de relatie seksueel te ontdekken. Ook vind je veel speelrelaties in de kink scene en oefenpartners in de tantra scene, waarbij bepaalde vormen van erotiek worden uitgewisseld en ervaren, zoals shibari, een d/s spel of intieme massages.
De nadruk bij al deze vormen ligt op open en eerlijke communicatie, instemming en gelijkwaardigheid. Wil je het ethisch aanpakken, dan maak je heldere afspraken die veilig en respectvol aanvoelen voor iedereen.
De mono to poly sliding scale: waar sta jij?
Wijzelf zien monogaam of polyamorous niet als twee vaste concepten, maar eerder als een geleide schaal waarop je je kan bewegen. In een monogame relatie kies je ervoor om de emotionele en seksuele intimiteit binnen de relatie te houden en in een polyamoreuze relatie kan elke relatie zich helemaal vrij ontwikkelen op emotioneel en seksueel niveau. Er zijn wel talloze vormen daartussen, afhankelijk van de afspraken die je met je partner(s) maakt, wat de situatie is (wel of geen kinderen in het spel, wat wil je wel/niet samen) en natuurlijk wat goed voelt en wat klopt in de verbinding(en).
Waar sta jij met jouw relatie(s)?
Open relaties: hoe doe je dat zonder elkaar in de haren te vliegen?
Heldere afspraken, lekker experimenteren, veilig spelen en ethisch liefhebben.. het klinkt allemaal zo mooi. The sky is the limit! Maar hoe doe je dat? Vaak genoeg blijkt het niet zo makkelijk te zijn als gedacht. Liefde kan ingewikkeld zijn, want het kan ons diep raken. We zijn voelende wezens en we weten niet altijd van tevoren wat een (nieuwe) verbinding aangaan met ons zal doen. Net als bij een monogame relatie kunnen open relaties fantastisch, speels en leuk zijn, waarbij de liefde groeit en bloeit. Maar het heeft ook grote potentie voor drama.
Open relaties en hechtingsstijlen
Hechting is een essentieel onderdeel van elke relatie, en dit geldt zeker ook bij open relaties. Het is belangrijk om je eigen hechtingsstijl te begrijpen en hoe deze invloed kan hebben op de dynamieken van een open relatie. Als je merkt dat gevoelens van onrust of angst ontstaan wanneer je partner met iemand anders een connectie aangaat of wanneer je dit zelf aan het doen bent, is dit een uitnodiging om te onderzoeken waar deze gevoelens vandaan komen. Zo kun je stap voor stap meer vertrouwen en veiligheid in jezelf ontwikkelen en wordt je uitgenodigd om oude stukken in jezelf te helen.
Je eigen shit eerst opruimen is key
Jezelf eerst helen dus. Maar hoe doe je dat? ‘Healing’ is geen lineair proces. In elke verbinding kan je weer een ander stuk (van jezelf) tegenkomen. Bij de Sensual Healing School gaan we daarmee aan de slag in een reis door de verschillende stadia. Van helen, naar voelen, naar spelen - en weer opnieuw.
Level 1: Healing
Leg het fundament in jezelf om vanuit een ontspannen zijn te kunnen relateren met anderen. Ironisch genoeg leren we het beste voor onszelf te zorgen in relatie met een ander. Die kan ons namelijk laten zien wat we missen of onszelf (nog) niet kunnen geven. Check hier onze level 1 cursus.
Level 2: Feeling
Voelen en verbinden op jouw tempo met anderen. Ontdek andere manieren van aanraken en lichaamsbewustzijn. Leer bewust en met aandacht in verbinding te staan.
Level 3: Playing
Ontketen je eigen potentieel van oneindige creativiteit en speelsheid. Leer je seksualiteit op een bewuste manier inzetten en verder ontdekken.
Ontdek jouw sensualiteit met de Sensual Healing School
Als jij klaar bent om je verder te verdiepen in relaties en intimiteit nodig ik je uit voor de cursussen en evenementen van onze nieuwe intimiteit school: de Sensual Healing School.
In onze cursussen leer je in een veilige, speelse omgeving contact te maken met je pure essentie en levensenergie. Reis met ons mee naar het volgende level in intimiteit, relaties en seksualiteit.
Liefs, Kim & Kyara