Laden...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.

BODYLAB dans improvisatie en exploratie

Zondag 21 mei 2023 van 10:30 tot 13:30

Belcampo Loft, Hannie Dankbaarpassage 33, 1053 RT Amsterdam, Nederland

Over dit evenement

Zondag 21 mei werken we met het centrum van ons lichaam

De anatomie van ons lichaam dient als vertrekpunt voor deze 3 uur durende workshop. We gaan met aandacht en nieuwsgierigheid naar dat bepaalde lichaamsdeel of systeem. We onderzoeken in beweging / dans de relatie tussen dat lichaamsdeel en de bijbehorende sensaties, ervaringen, gevoelens en herinneringen die hiermee verbonden.

onderstaande tools zetten we in:
Improvisatie / dans-exploratie / somatic dance / body mind centering / partnering / lichaamswerk /
aanraking / authentic movement


Het centrum van ons lichaam

Ook deze keer geen lichaamsdeel, maar een gebied wat meerdere delen bevat. Een groot gebied wat wordt omgeven door twee prachtige boogvormen. De ene boogvorm bestaat uit de kom van je bekken en de andere boog is die van het middenrif. Hier in dit gebied ontmoeten we de huid, meerdere lagen fascia, vetweefsel, kleine en vitale bloedvaten , een heel stevig deel van de ruggengraat en een meerdere organen (de dikke darm, de dunne darmen, de nieren, de lever, de blaas en de vrouwelijk en/of mannelijke organen). Dit gebied bevindt zich ook letterlijk in het centrum. Het is het middelpunt en zwaartepunt van je lichaam.


Het centrum wordt ook wel de Hara genoemd. Het is een Japans begrip en het betekend letterlijk ‘buik’ . Maar binnen de Zen filosofie wordt niet het gebied van de buik bedoelt maar een kleinere plek diep in de buik, een paar cm onder de navel zit . Als je volgens hen hier je aandacht en/of ademhaling een tijdje naar toe brengt vergroot je je kracht, rust en stabiliteit. Maar ook als we onze aandacht en adem een tijdje op het hele centrum gebied richten zal je merken dat er meer rust en helderheid ontstaat en zal er misschien meer een gevoel van in balans zijn.

Hier huist volgens de Oosterse filosofie en geneeskunde ook jouw levensenergie. Als we gaan kijken naar de ontwikkelingsfases van de foetus in de buik van de moeder zal je begrijpen waarom men in Azië dit deel beschouwt als bron van energie. Wanneer de foetus een paar weken oud is ontstaat de navelstreng . De navelstreng is verbonden met ons midden en voedt het ongeboren kind constant van energie in de vorm van voeding en zuurstof. Deze verbinding met ons midden was voordat we geboren werden dus letterlijke onze bron van leven.

In de loop van de ontwikkeling van de foetus ontstaan er ook ledematen die vanuit het midden naar buiten groeien. Met de nek en hoofd als eerste ,vervolgens ons staartje (die toen in verhouding vele malen groter was) plus de bovenste ledenmaten. De benen ontstaan als laatste en groeien langzaam. Er was dus tijdens onze ontwikkeling als klein mensje een letterlijke beweging van groei van ons midden naar buiten toe.

Ik wil daarom ook heel graag met deze oude en diepe beweging gaan werken. We gaan ons centrum weer grondig verbinden met onze 6 ledematen. Omdat elk mens deze fase door heeft gemaakt is het nog altijd aanwezig in de cel-herinnering. Voor de eén gemakkelijk te ‘herinneren’ en voor de ander zal het dieper in het onderbewuste aanwezig zijn. Als we dit krachtige gebied gaan verbinden met de lijnen van de ledematen en dit vervolgens gaan activeren d.m.v. beweging, zal je merken dat er een helderheid en een meer gemakkelijke manier van bewegen ontstaat. Elke beweging, of het nu het pakken van je pen is of een grote dans beweging ; het wordt altijd gedragen en gestuurd door dat krachtige centrum in jou. Het kan jou een gevoel diepe innerlijke ‘support’ geven en het gevoel van een ‘geheel zijn’ en ‘verbonden zijn’ kan ook naar de oppervlakte komen. Voor iedereen kan dit weer anders zijn.

En nu ik hier zo over schrijf zie ik ook de beweging die de natuur in de lente op dit moment maakt. Er is een krachtige beweging gaande van binnen naar buiten toe. Bomen die nieuw blad krijgen, planten die uit de grond komen. Waarschijnlijk daarom mijn zin en interesse om hier mee te gaan werken met jullie.



Ga mee op reis en ervaar zelf wat het is om weer in contact te komen met jouw krachtige centrum. Om vandaar uit weer in verbinding te komen met jouw ledematen en zo vanuit dit rustig sterke midden uit te kunnen reiken naar buiten toe.

we zien je graag op 21 mei - veel liefs Madieke en Marie

Je kan de workshop als serie volgen of los

Zondag 21 mei 2023 van 10:30 tot 13:30

Belcampo Loft, Hannie Dankbaarpassage 33, 1053 RT Amsterdam, Nederland

Over de organisatie

“Herinner de wijsheid van het lichaam in beweging ”

workshops dans improvisatie en exploratie

Reviews

Andre

BODYLAB dans improvisatie en exploratie

Mooie zorgvuldige "onderzoek" dansworkshop

Lees meer

BODYLAB dans improvisatie en exploratie

Dit vind je misschien ook interessant

Zondag, 09 jun. om 13:00
NATARAJ BEACH PARTY ZANDVOORT | 9 JUNI
Nataraj
Vrije Dans Festivals Gatherings
Zondag, 05 mei. om 14:30
Ecstatic Dance Zalencentrum Eindhoven
Dance 4 Balance Ecstatic Dance Eindhoven & Oostelbeers
Ecstatic Dance Conscious Dance Vrije Dans
Zaterdag, 04 mei. om 19:00
NATARAJ UTRECHT | LIVE: THE WANDERER
Nataraj
Vrije Dans Ecstatic Dance Live muziek
Vrijdag, 10 mei. om 19:00
NATARAJ GRONINGEN | CACAO CEREMONY
Nataraj
Vrije Dans Ecstatic Dance Cacao ceremonie
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl