Loading...
of
Heb je nog geen account?
Maak een nieuwe aan.

Documentaire KIVA | The Call of the Wisdom Keepers + muziek/sprekers

Thursday 30 November 2023 van 19:30 tot 22:00

Theater de Luifel, Herenweg 96, 2101 MP Heemstede, Nederland

Over dit evenement

KIVA | The Call of the Wisdom Keepers
'Een boodschap van de inheemse volkeren'

Unieke KIVA-documentaire-avond met bijzondere muziek
+ 3 inspirerende sprekers die over hun missie voor de Aarde delen

Een film van Marijke Kodden & Jaap Verhoeven.
Geproduceerd door Marijke Kodden & Rakinah Buttner

Programma van de avond:
* Filmvertoning van de KIVA-documentaire
* Li An Phoa (Drinkbare Rivieren)
* Henry Mentink (Veerhuis voor de Aarde)
* Fransje Foncken (Ons Inheems Geheugen)
* Muziek: Dennis Kivit
(zie bio-tekst onder synopsis)

Synopsis documentaire:
In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil - met een vuur in het hart - een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die 3000 jaar geleden al door de Anasazi werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep vanuit de gehele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen ons met hun eeuwenoude wijsheid ons handvaten aanreiken naar een meer verbonden en duurzame manier van leven!

In deze documentaire krijgen we een unieke kijk op de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans. Maar ze delen ook hun zorg over de zorg voor Moeder Natuur en de mensheid! De kijker wordt uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen herstellen. ‘De aarde huilt en roept haar kinderen naar huis!’

Marijke Kodden begon met filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA ceremonies in Mexico, India en terug naar KIVA Holland in 2019. Veel Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met beste vriendin Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die zij bij het project betrokken bij) hebben zij een hoopvolle documentaire gemaakt, die ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen!

Voor meer informatie en de trailer van de film: www.kiva-wisdomkeepers.com

SPECIALE GASTSPREKERS:

* LI AN PHOA (Drinkable Rivers)
Li An Phoa is een Nederlandse filosofe en ecologe. Ze is vooral bekend door haar strijd voor schone, drinkbare rivieren. Met wandelingen langs rivieren vraagt ze aandacht voor de vervuiling. In 2005 bracht ze enkele winters en zomers door in Canada op en rond de Rupert. Het rivierwater was destijds drinkbaar, maar na de bouw van een dam bleek het water dermate vervuild dat het niet langer geschikt was voor consumptie. Sindsdien wandelt ze in verschillende werelddelen langs rivieren om aandacht en respect te vragen voor dit ecosysteem.
In 2018 wandelde Phoa langs de Maas vanaf de bron tot de monding, bedoeld als oproep voor drinkbare rivieren. Deze tocht is het onderwerp van het documentaire-drieluik De Boeddhistische Blik: Drinkbare Maas: voettocht van een vrouw met een missie. In 2021 wandelde ze langs de IJssel. In 2020 richtte Phoa de stichting Drinkable Rivers op. Daarnaast geeft ze les op de nomadische school Spring College. Ze schreef samen met haar partner, journalist Maarten van der Schaaf, het boek Drinkbare rivieren.

* HENRY MENTINK (Veerhuis voor de Aarde)
In 2022 wandelde Henry in vijfenveertig dagen van Varik naar Parijs, een kruiwagen vol aarde voor zich uit duwend. Bestemming: het hoofdkantoor van UNESCO. Doel: de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Want: we hoeven geen grond te bezitten, we mogen hoeders zijn van de Aarde, realiseerde Henry zich. Henry Mentink deed het op zijn 69ste. Hij is een atypische ondernemer. Hij is niet geïnteresseerd in geld, heeft geen haast en roeit nooit tegen de stroom in. Deze ondernemer laat zich leiden door goede ideeën en negeert negativiteit. Zo was hij eerder al succesvol als oprichter van MyWheels, een autodeelplatform.
Hij woont en werkt vanuit het Veerhuis voor de Aarde in Varik. Een prachtige 'verzamelplek' aan de Waal, waar allerlei initiatieven ontstaan t.b.v. de balans met Moeder Aarde. Meer info: www.veerhuis.nl

* FRANSJE VONCKEN (Ons Inheemse Geheugen)
Fransje Voncken uit Haarlem is een Learning & Development specialist met een missie. Ieder van ons heeft een inheems geheugen. We hebben het nu meer dan ooit nodig dat we dat weer gaan herinneren.

In 2022 verbleef Fransje bij de inheemse Yawanawa gemeenschap diep in het Amazone regenwoud, om hen te helpen bij een groot drinkwaterprobleem. Dit jaar reisde zij terug voor een culturele onderdompeling en persoonlijke spirituele studie in de natuur. Daar realiseerde zij zich dat we in de westerse wereld veel verder ontworteld zijn van de natuur dan we ons realiseren. We hebben geen idee wat een diepe verbinding met de natuur is, we zijn het helemaal vergeten.

We moeten deze complexe problemen van onze tijd onder ogen zien. Er zijn grote verschuivingen nodig die vragen om wijsheid en samenwerking. Fransje gelooft dat we dit moeten doen in een dialoog met mensen die in balans zijn met de natuurlijke wereld en die antwoorden hebben waar de mensheid naar op zoek is. Zij stimuleert ieder van ons om nieuwsgierig te zijn: “wat kunnen we (her)leren van ons inheemse geheugen?”.

Met haar bedrijf Learning Mission zet zij zich in voor kennisdeling en bewustwording over ons inheemse geheugen en co-creëert ze dit (her)leerproces. Samen werken we aan een nieuwe wereld!

* DENNIS KIVIT
Singer/songwriter Dennis laat zich inspireren door grote muzikanten als The Beatles, spirituele leiders als Eckhart Tolle. Maar bovenal wordt Dennis geïnspireerd door mensen en ontmoetingen. Kortom: door het leven zelf. Dit is de rode draad in zijn eigen repertoire. Dennis maakte al vroeg op het conservatorium en de kleinkunstacademie kennis met de kracht van muziek, concentratie en meditatie, en leerde met zijn stem, zijn muziek en stilte een schouwspel neer te zetten wat je raakt en wat je mee wil maken! Hij won verschillende prijzen en zong onder andere duetten met Paul de Leeuw, Henk Poort, Ernst Daniël Smid, Ramses Shaffy, Donald Jones, Mathilde Santing, Edwin Rutten, Willem Nijholt, Danny de Munck en Simone Kleinsma, en soleerde met het Metropole orkest en het combo van Cor Bakker. Hij toerde met eigen theaterprogramma’s als ”Gotta have Soul!”, “Zing the Beatles” en ‘De Prostituant’ door het land. Hij doceert zang, ‘songwriting’ en meditatie op het Utrechts Conservatorium. HARTKRACHT is zijn nieuwste project.


Thursday 30 November 2023 van 19:30 tot 22:00

Theater de Luifel, Herenweg 96, 2101 MP Heemstede, Nederland

Over de organisatie

Sparkle Eye Photography, Film and Design inspires to reconnect with the magic of nature, people and regenerative communities

Sparkle Eye

Reviews

Juliette Eggink

Documentary KIVA | The Call of the Wisdom Keepers + 3 Wisdom Keepers

Het museum of humanity is een bijzondere locatie, de docu inspirerend en vrolijk en de sprekers waren fantastisch. Voor een ieder die het noet meer ziet zitten is dit een bijeenkomst met hoop!

Lees meer

Helmie Van der Zanden

KIVA | The Call of the Wisdom Keepers+ Ceremonie + wildplukwandeling

Eibernest: Prachtige Krachtige Plek. Waterceremonie: mooie diepgaande reinigende helende ceremonie. Kruidenwandeling met Simone, áltijd te kort, mooie enthousiaste Simone die zóveel te vertellen heeft over wildpluk. Al haar natuurlijke producten zijn héérlijk. Potluck: Gezellige lekkere overvloed. Film: In 1 woord Prachtig. Informatief en Verbindend. Zang en Muziek: verstillend, prachtig. Een dag met een gouden randje, ondersteund door prachtig weer. De energie was sprankelend en liefdevol.

Lees meer

Eric Van Dooren

KIVA | The Call of the Wisdom Keepers+ Ceremonie + wildplukwandeling

Fijne bijzondere plek, mooie groep mensen, goed verzorgd

Lees meer

Documentaire KIVA | The Call of the Wisdom Keepers + muziek/sprekers

Meer evenementen van Sparkle Eye

Wednesday, 29 May. om 19:30
Documentary KIVA | The Call of the Wisdom Keepers + dialoog 2 Elders
Sparkle Eye
Film Natuur
Wednesday, 05 Jun. om 19:15
Documentary KIVA | The Call of the Wisdom Keepers + 2 Wisdom Keepers
Sparkle Eye
Film Natuur

Ook een event posten? Begin gelijk! Het is gratis.

Dit vind je misschien ook interessant

Friday, 09 Aug. om 10:30
De Zomerviering
Even naar Eva
Meerdaagse retraites Ritueel Natuur
Friday, 21 Jun. om 19:30
Keltische Midzomer Zonnewende
BloteVoetenPark Brunssum
Bewustzijnsontwikkeling Natuur Verbinding
Saturday, 01 Jun. om 10:00
Juni Bosbad | Shinrin-yoku sessie in het Nationaal Bomenmuseum Doorn
Bosbaden in het Bomenmuseum
Bosbaden Natuur Bosbad -Shinrin Yoku
Saturday, 22 Jun. om 10:00
Return to Motherland
Het Nieuwe Matriarchaat
Gatherings Festivals Natuur
Made with ♥ Copyright 2024 hipsy.nl