Over dit evenement
Zin om creatief en duurzaam aan de slag te gaan? Fermenteren, ideeën uitwisselen,, kokkerellen én gezelligheid! Sluit aan wanneer je kunt. 🥒🍯
De No Waste Brigade
De No Waste Brigade richt zich op het tegengaan van voedselverspilling en het vergroten van zelfredzaamheid bij wijkbewoners. Elke dinsdag gedurende een seizoen
Fermenteren is een proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels voedingsmiddelen omzetten in iets nieuws, wat resulteert in langere houdbaarheid, een complexere smaak en een verbeterde verteerbaarheid. De voordelen van gefermenteerd voedsel zijn onder meer een langere houdbaarheid door de productie van natuurlijke conserveringsmiddelen (zuren of alcohol), een rijkere en unieke smaak, een verhoogde voedingswaarde door de omzetting van koolhydraten, en bevordering van een gezonde darmflora met probiotica
Samen fermenteren en inmaken is leuk en gezellig. Daarmee heeft de No Waste Groente Brigade een sterke sociale functie: we proeven samen van elkaars ingemaakte producten, wat zorgt voor verbinding tussen de deelnemers. Zo bouwen we een gemeenschap: de No Waste Groente Brigade, die samen groenten redt en hen een betere, voedzamere bestemming geeft.
Elke maand heeft een thema afhankelijk van het seizoen, waarbij we het volgende ritme in de maand aanhouden:
-Eerste dinsdag van de maand: Basistechnieken fermenteren
-Tweede dinsdag van de maand: Dat wat in ons opkomt op basis van het thema
-Derde dinsdag: Fermentatie atelier: Een gerecht uit een kookboek waarbij allerlei fermenten bij elkaar komen.
-Vierde dinsdag: Werken aan het nieuwe thema, voorbereiding voor de volgende maand
In het winterseizoen slaan we de twee kerstvakantieweken over.
Gesproken taal
Nederlands