Over dit evenement
Heb je ervaring met persoonlijke ontwikkeling en heb je de wens om anderen hier
ook in te begeleiden? Bij de Facilitator-dagworkshops trainen we je om een (groeps)container te creëren waarbinnen persoonlijke ontwikkelingsprocessen kunnen plaatsvinden.
Meer en meer mensen zijn bezig met persoonlijke ontwikkeling – het is van grote waarde als een groeiend aantal facilitators hier kwalitatief goede begeleiding in kan bieden. In deze dagworkshops, die zowel als reeks te volgen zijn als los per dag, bieden we je tools om, vanuit een stevige grond in jezelf, anderen in kwetsbare én extatische momenten te begeleiden. Deze drie dagen beslaan uiteraard niet de hele omvang van het faciliteren van groepen, maar richten zich op drie belangrijke aspecten van het facilitatorschap die zeer waardevol zijn in welke fase van jouw ontwikkeling je ook bent.
Een belangrijk deel van facilitator zijn is het zelf ervaren van datgeen wat wordt overgedragen en daarop kunnen reflecteren. Het is daarom belangrijk je te realiseren dat voor het begeleiden van een groep in ontwikkelingsprocessen je genoeg ervaring moet hebben in het persoonlijk werk. Dit kan op allerlei gebieden zijn, zoals tantra, ademwerk of systemisch werk. Deze dagen zijn bedoeld om je als facilitator te ondersteunen in het fundament, maar we moedigen je daarnaast aan om vooral veel workshops en persoonlijk werk te (blijven) doen.
We richten ons in deze workshopdagen op tools en kennis die je kunnen ondersteunen in het vak als facilitator. In de dagen die we initieel gaan aanbieden richten we ons op ‘De inhoud’, ‘De groep’ en ‘De facilitator’. Op de dagen hanteren we verschillende werkvormen. Het zal deels theoretisch zijn, maar vooral ook ervaringsgericht.
De dagen zijn zowel los als als reeks te volgen. Op basis van je ervaring kun je een inschatting maken welke dagen voor jou interessant en relevant zijn.
Dag 1 - zondag 14 september
De inhoud (Aanbod, flow & vorm)
Deze dag staat in het teken van de inhoud. Er is natuurlijk een enorme range aan workshops, thema’s en oefeningen, en temidden van die variëteit zijn er veel gemene delers te vinden. We kijken naar hoe een programma goed opgebouwd kan worden en kijken daarbij naar de volgende onderdelen:
- Hoe creëer je een programma dat in balans is met betrekking tot groepsvorming, fijne ervaringen, uitdagingen, gronden, speelsheid en vrijheid en fundamentele persoonlijke groei?
- Welke logistieke overwegingen maak je?
- Enkele tools en technieken vanuit tantra en gerelateerd persoonlijke ontwikkelingswerk (meditaties, oefeningen en rituelen) en waar je daarbij op kunt letten m.b.t. bijvoorbeeld woordkeuze, tempo, stemgebruik, aandacht, energie, etc.
- Opbouw van programma’s en het neerzetten van sfeer
Dag 2: zondag 19 oktober
De groep (Bedding, groepsprocessen & veiligheid)
We leren over de verantwoordelijkheid die we als facilitator hebben voor de emotionele, fysieke en mentale veiligheid van deelnemers. Hoe kunnen we als facilitators aandacht hebben voor trauma bij deelnemers en onszelf? Wat breng je eigenlijk teweeg als je energie opwekt bij mensen? Als je ze in pijnlijke keuzeprocessen stuurt? Als je ze naar huis laat gaan na een emotioneel intense reis? Wat doe je als iemand dissocieert of juist een heftige reactie laat zien? Wat gebeurt er in een groep bij dit soort werk? We gaan aan de slag met:
- Aandacht voor de deelnemer en de groep in het begeleiden van meditaties, rituelen of aanraakoefeningen
- Groepsdynamieken
- Trauma-bewustzijn en veiligheid
- Voorbereiding en nazorg
- Consent
Dag 3: zondag 16 november
De facilitator (Het spannende, het onverwachte & het menselijke)
Uiteraard gaat faciliteren veel over de groep, de ruimte en de organisatie. Echter, het meest belangrijke instrument ben jij zelf! Het is essentieel om jezelf goed te kennen, je aanbod/programma goed doorleefd te hebben en bewust te zijn van je eigen triggers en valkuilen. We besteden deze daarom aandacht aan:
- Eigen processen als facilitator
- Begeleiden als team
- Ethiek
- (Geweldloze) communicatie met deelnemers en team
- Wat als het niet loopt zoals je had bedacht?
- Reflectie, ‘accountability’ & het nut van intervisie
Voor wie zijn deze dagen geschikt?
Je bent welkom als je je meer wilt verdiepen in vaardigheden die nodig zijn om een groep te begeleiden. Je hebt ervaring met persoonlijke ontwikkeling. Je hebt jezelf meegemaakt in verschillende processen en ervaart groei in je eigen ontwikkeling. Je hebt ook de wens om anderen hierin te begeleiden in bijvoorbeeld workshops, retraites of cursussen op de gebieden waarin je zelf ervaring hebt.
Het is van belang dat je je eigen ervaring meeneemt: we gaan aan het werk met een selectie aan diverse tools en technieken om in te zetten, maar daarnaast heb je inhoudelijke input vanuit andere trainingen (bij ons of elders). Zo vormen we een groep die elkaar ook kan inspireren en helpen groeien in het facilitatorswerk.
⭒ ⭒ ⭒ ⭒ ⭒
PRAKTISCHE INFORMATIE
Door: Bart-Jan, Laura en Simone
Kosten: 330 euro voor de reeks (110 euro per workshop)
Voorbereiding: graag een bijdrage voor potluck lunch meenemen (liefst vegetarisch).
Dresscode: kleding waarin je gemakkelijk kunt bewegen.
Tijden:
10:00 - 10:30 inloop
(Fijn als je om 10.15 uur aanwezig bent, zodat we op tijd met de workshop kunnen starten)
10:30 - 17:30 programma met tussendoor lunchpauze
Locatie:
De cursus wordt gegeven op de PLAY locatie aan de Kanaalweg 84A in Utrecht.
Een kwartier lopen vanaf station Utrecht Centraal en je kunt gratis parkeren naast het gebouw:
https://goo.gl/maps/kRggcVAyKz9wDL2WA
De parkeerplaats is afgesloten met een slagboom. Als je aan komt rijden zijn er twee opties:
1) Bel bij de slagboom aan. Er gaat binnen dan een bel en dan kunnen we voor je open doen (Let op: het kan soms even duren en alleen tijdens de inloop van de workshop!)
Horen we de bel niet?
2) Laat dan de Play-telefoon overgaan (06-28998587). We nemen niet op, maar zullen wel de slagboom open doen :-)
Na afloop bij het wegrijden gaat de slagboom automatisch open.
⭒ ⭒ ⭒ ⭒ ⭒
OVER DE SCHOOL VOOR VERWONDERING
Dit evenement is onderdeel van de nieuw opgerichte opleidingstak van Play, de School voor Verwondering. Bij de School voor Verwondering kun je terecht voor cursussen en retraites in tantra en persoonlijke ontwikkeling. Voor meer achtergrond, ga naar www.deschoolvoorverwondering.nl